Новите планове на Европейската комисия за класификация на енергийните проекти и обявяването на някои ядрени и газови производства за "зелени" вече предизвиква ожесточен дебат в трипартийното германско правителство, предаде ДПА.

Предложенията на Комисията бяха очаквани, но се оказаха противоречиви. Австрийското правителство, например, вече заплаши да ги даде на съда.

Включването на партията на Зелените в новия кабинет в Берлин направи темата за борбата с промените на климата особено чувствителна.

"Ще проучим бързо предложенията на ЕК и ще ги координираме във федералното правителство", заяви министърът на околната среда Щефи Лемке пред в. "Райнише пост". "Еврокомисията рискува да блокира и застраши истински устойчиви инвестиции заради фаворизирането на опасни ядрени мощности", посочи Лемке. "Смятам също така, че включването на природния газ сред климатично-неутралните енергийни източници е проблематично."

Нейният колега от партията на Зелените, министърът на икономиката и защитата на климата Роберт Хабек, наскоро заяви, че кабинетът в Берлин няма как да одобри плановете на EК в сегашния им вид.

Същевременно Лукас Колер от Свободните демократи даде да се разбере, че блокирането на предложението на Комисията не е препоръчително. "От наша гледна точка няма да има квалифицирано мнозинство срещу предложението на ЕК за ядрената енергия, трябва да продължим да работим по него", посочи той пред в. "Ди Велт".

Лидерът на Свободните демократи и финансов министър Кристиян Линднер реагира положително на идеята за включването на природния газ сред чистите енергийни източници, но също посочи в интервю за германски вестник, че по отношение на ядрената енергия между Брюксел и Берлин има различия.

В отговор на критиките от страна на Зелените председателят на Свободните демократи Волфганг Кубицки заяви пред в. "Билд", че правителството трябва да постигне консенсус, но допълни: "Който приема само решения, които са добри само за него, не е добър европеец".

Матиас Мирш от социалдемократите, най-голямата партия в коалицията, също се обяви против плановете на Еврокомисията за ядрената енергия.