В енергийния сектор има заложени мини и те трябва да бъдат разчистени. Това заяви съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия.

Според Атанасов е "абсурд" председателят на КЕВР Иван Иванов да участва в саботаж.

"Той е изключително почтен човек. Много висок експерт е. Тази независимост на КЕВР е и резултат от фигурата на Иван Иванов. Може би министър-председателят не го познава и е подведен", заяви Атанасов.

Според него премиерът трябва да обърне внимание какво се случва в държавните дружества в енергийния сектор. "Какво се случва в "Булгаргаз" и Енергийния холдинг. Там бяха заложени мини от предишните управляващи. Те трябва да бъдат прегледани внимателно и тези мини да бъдат разчистени", заяви Атанасов. "Трябва да питате Борисов за 12 години къде е неговата диверсификация. Как успя за 1 година да прекара тръбата от Русия за Сърбия, а за 12 години не успя да направи връзката Комотини-Стара Загора", попита още Атанасов.

"Липсата на диверсификация и обслужването на руския енергиен интерес в България ни доведе до това положение, в което се намираме. Основната причина за повишаване на цените в България е затягането на конфликта в Украйна и Путин използва енергийните си лостове за натиск върху европейската общност", заяви Атанасов.

Някой иска да вземе милиардите оборот на "Булгаргаз" месец, след като беше сформирано правителство. Такова мнение изрази депутатът от ГЕРБ Делян Добрев в студиото на "Здравей, България" във връзка с изтеклия договор за азерски газ.

"Според нас се правят опити да се навреди на интересите на "Булгаргаз" - на държавното дружество. Защото в този сектор има много големи частни интереси. "Булгаргаз" е с най-голям дял в българския пазар на газ", посочи той.

По думите на Добрев всеки ден в страната се случват кризи и вместо да има решения, се виждат "нескопосани обяснения" какво се случва.

"Моята хипотеза е, че новото правителство - премиер, вицепремиер, министър на енергетиката вероятно са извикали изпълнителния директор на "Булгаргаз" и са поискали договора. Те са управляващи - имат право. Осем години този договор не изтече - виждате, само седмици, след като беше сформирано правителство - договорът се появи в медиите", коментира още депутатът.

Той обясни, че след като започнат заседанията на комисията по енергетика в парламента ще попитат дали има писмо от азерска страна, което твърди, че изтичането на клаузите от договора нарушава интересите на азерската страна.

"Тоест, има реална опасност "Булгаргаз" да загуби договора си. Ако "Булгаргаз" загуби договора си, ще го вземат онези, които искат да вземат милиардите. "Булгаргаз" се атакува в последния един месец точно с цел да загуби водещото си място в България и да може някой друг да вземе търговията с газ", добави Добрев.

Относно разследването на аферата "Хемус", Атанас Атанасов заяви, че Бойко Рашков не може да е свидетел по делото.

"Това е активното мероприятие, с което искат да кажат на Рашков, че ще го извикат и ще се подпише под протокол, че няма право да разпространява информация, която знае", обясни Атанасов.

Управляващата коалиция работи по мерки и мораториумът върху цените на тока, парното и водата може да падне и по-рано от 3 месеца. Това заяви в предаването "Здравей, България" Андрей Гюров, председател на ПГ на "Продължаваме Промяната".

"Дали сме срок от 3 месеца, който не е задължително да бъде спазен. Целта на мораториума беше да се даде време на правителството да влезе в своите функции, да се види къде има течове и напрежение и как могат да бъдат балансирани. Работи се много по въпроса, подготвят се мерки, когато балансите бъдат вкарани в системата мораториумът може да падне", заяви Гюров.

Той призна, че това не е пазарна мярка. "Тя не се използва в нормална балансирана среда. Но ние сме в кризисна ситуация. Нашата система не е достатъчно справедлива и достатъчно правилно регулирана, така че да поеме външните шокове", заяви Гюров.

От "Продължаваме Промяната" към момента нямат номинация за председател на КЕВР.

"Искаме да направим конкурса за председател на КЕВР възможно най-открит и най-много хора да кандидатстват и да изберем най-правилните експерти", заяви Гюров.

Той каза, че не е виждал писмо от Азербайджан, в което се настоява за търсене на отговорност за изтичане на информация от договора. "Работим в посока не само да не загубим, но и да увеличим доставките на азерски газ, който е 60% по-евтин в момента. Въпросът е как да диверсифицираме системата. Работим за възможности да получаваме по-големи количества газ. Толкова колкото можем да получим при наличната инфраструктура", обясни Гюров.

"Диверсификация значи да имаме избор, така че колкото по-големи възможности имаме, толкова по-добре", допълни той.

Относно искането на ГЕРБ ДАНС да разследва изтичането на информация и съмненията на опозицията, че някой иска да фалира "Булгаргаз", Гюров каза: "Не мога да коментирам използването на службите в един такъв търговски спор".

Относно обвиненията на опозицията, че управляващите харчат прекалено много, Гюров каза: "Това са донякъде неистини, донякъде манипулиране на истината. Има харчени средства, както са планирани по бюджета. Финансовата система е в много по-добро състояние, отколкото очаквахме", каза Гюров.

Той обясни, че заложеният от ГЕРБ дефицит за 2021 година бил предвиден да е 4,9 млрд. лева. По предварителни оценки обаче, ще е 4 милиарда, което е по-малък дефицит от заложения от ГЕРБ.

"Тогава беше направен бюджет, при който COVID-мерките да действат до март, нямаше ценови шок с електроенергията и нужда от помощи там, бяха предвидени само 50 лв. добавки към пенсиите, след като през есента получиха 120 лева. Държавата не получи и едни 1,6 милиарда лева, предвидени по Плана за възстановяване и устойчивост. Всичко това беше компенсирано. Не, не сме в криза. Държавата изглежда много добре в този момент", каза Гюров.

Той коментира и предложението на Слави Трифонов да дадем зелена светлина на Северна Македония за членство в ЕС, но ние да бъдем приети в Шенген и да паднат визите за САЩ.

"Това не са неща, които трябва да се обвързват едно с друго", каза Гюров. "Не мисля, че това работи добре на международно ниво. Ще работим и за двете да се случат по най-бързия начин", каза председателят на ПГ на ПП.

По отношение на изказването на военния министър Стефан Янев относно НАТО, Гюров каза, че страната ни е коректен партньор и това е било лично мнение.