Доставките на природен газ от Русия по газопровода "Ямал-Европа", които обикновено са в посока на запад - към Европа, скочиха във вторник, 4 май, но в обратна посока - към Полша от Германия. Това съобщи Ройтерс (Reuters), като се позова на данни на германския мрежов оператор Gascade.

Газът тече в обратен режим от Германия към Полша вече 15-и ден.

Обемите на изток достигнаха почти 9,9 милиона киловатчаса (kWh/h) на измервателната точка Mallnow на германско-полската граница във вторник сутринта, показаха данните, спрямо 5,8 милиона kWh/h по-рано.

Газопроводът осигурява около една шеста от нормалния годишен износ на газ за Европа и Турция.

Руският износител на газ Газпром не е резервирал капацитет за транзит на газ за износ по газопровода за вторник, показаха резултатите от търга.

Компанията резервира 8,3 милиона kWh/h транзитен капацитет през тръбопровода за януари на търг миналия месец.

Руският президент Владимир Путин каза миналия месец, че Германия препродава руски газ на Полша и Украйна, вместо да облекчава прегрятия пазар, като обвинява германските вносители на газ за обръщането на потоците по газопровода Ямал и рязкото повишаване на цените. 

Резервациите на капацитет за руски газови потоци от Украйна към Словакия през граничния пункт Велке Капушани, друг основен маршрут за руски газ към Европа, също останаха по-ниски във вторник.

Резервираният капацитет възлиза на 285 288 мегаватчаса (MWh), като докосва нивата от понеделник, които бяха най-ниските от миналия февруари, но доста под нивата от над 900 000 MWh, наблюдавани в началото на декември, показват данни на словашкия оператор на газопроводи Eustream.

В свой анализ от 31 декември 2021 г. Маринела Арабаджиева от специализираната платформа 3eNews припомни за твърдата заявка на Полша за отказ от дългосрочния договор с "Газпром" след 2022 г. от една страна и предстоящото влизане в експлоатация на полския газопровод Baltic Pipe.

През полския участък на газопровода "Ямал-Европа" непосредствено за нуждите на Полша от Русия постъпва сравнително не особено голямо количество - 2,5 млрд. куб м (263 750 MWh). Освен това "транзитният газ", който трябва да стигне до Германия от 30 млрд. куб м (316 500 000 MWh) към настоящия момент не се подава.

При наличието на "Северен поток 1" и "Турски поток", а също така и през газопроводите, минаващи през Украйна, "Газпром" може напълно да си позволи да разглежда Полша като резервен маршрут, отбеляза Маринела Арабаджиева.