Национално представителните работодателски организации (НПРО) настояват за среща с премиера Кирил Петков заради цената на електроенергията и на природния газ за небитовите потребители. Това пише в отворено писмо председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Писмото е изпратено по поръчение на АИКБ, Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Съюза за стопанска инициатива (ССИ). В него организациите се твърдят, че липсват диалог с изпълнителната власт и работещи решения за преодоляване на изключително тежката и рискова ситуация около цената на електроенергията и на природния газ за небитовите потребители.

В писмото се твърди, че много пъти представителните организации на работодателите на национално равнище изпращат искания за среща с премиера, на която да бъдат обсъдени решения за преодоляване на кризата - около цената на електроенергията и на цената на природния газ за небитовите потребители. Според тях обаче все още нямат отговор и насрочена среща с министър-председателя. Според работодателските организации ситуацията става все по-драматична и заплашва българските предприятия със спиране на работа, загуба на работни места, сериозен ръст на цените вместо на доходите и масово обедняване.

Национално представителните работодателски организации изтъкват, че предложените мерки от страна на правителството не са работещи на фона на ситуацията с цената на природния газ и електрическата енергия в конкурентни на България икономики. Схемата за компенсиране на разходите на небитовите потребители за използваната от тях електрическа енергия с таван в размер на 30% от действителната пазарна цена обезсмисля заявлението, че ще бъдат компенсирани 75 на сто от разликата между действителната пазарна цена за юли 2021 г. (185,59 лв. за мегаватчас) и действителната пазарна цена за съответния месец при цени над 300 лева.

"При цена 800 лева например, каквато среднодневна цена вече сме имали, компенсацията ще се ограничи до 240 лева, а ще останат ефективно за плащане невъзможните 560 лева за мегаватчас. При такава картина много първоешелонни и структуроопределящи предприятия ще ограничат и поетапно ще спрат работа", пишат още работодателските организации.

В отвореното писмо те настояват да се организира незабавна среща с премиера, "на която в спешен порядък да се изясни възникналата крайно опасна за икономиката и социалния мир ситуация".