Уебсайт, позволяващ на потребителите да следят и сравняват цените на продуктите в три търговски вериги в Хърватия, ще започне работа следващата седмица, съобщи съветникът на министъра на икономиката Юрица Ловринчевич, цитиран от Хина и БТА.

Така нареченият "бял списък" ще включва 300 продукта в 80 категории и потребителите ще могат да сравняват цените след 31 декември 2022 г.

На 1 януари тази година Хърватия стана 20-ият член на еврозоната и 27-ата страна от Шенгенското пространство, като за първи път държава членка на ЕС в един и същи ден се присъединява и към двете обединения. След въвеждането на еврото на хърватския пазар се забеляза известно поскъпване на стоките и услугите, което доведе до недоволство сред потребителите и приемане на мерки от правителството срещу неоснователното вдигане на цените. "Белият списък" беше предложен като мярка, която да попречи на компании и доставчици на услуги да се възползват от преминаването от куната към еврото и да повишат цените си.

На новия уебсайт търговците ще могат да актуализират информацията за цените всеки ден, но Ловринчевич предполага, че ще го правят веднъж седмично. Той вярва, че други търговци също ще се включат в кампанията.

Ловринчевич каза още, че инициативата на правителството за този "бял списък" е ефективна и цените на 1200 продукта в трите търговски вериги са останали непроменени от 1 януари.