Хърватският премиер Андрей Пленкович осъди днес необоснованото вдигане на цените след въвеждането на еврото като официална валута в Хърватия, като каза, че правителството ще се противопостави на това с мерки, които ще се прилагат в предстоящия период, съобщи хърватската национална телевизия ХРТ.

Пленкович подчерта, че някои хора "са се възползвали от смяната (на хърватската куна с евро) и необосновано са вдигнали цените, за което не съществува никаква причина, нито оправдание".

Хърватският министър на икономиката Давор Филипович представи пред правителството предложение за забрана на неоправданото повишение на цените и каза, че всички обекти, които са повишили цените на стоките и услугите в разрез със закона за въвеждането на еврото, са задължени да ревизират цените на дребно, така че да не бъдат по-високи от цените, които са били посочени в последния ден от миналата година.

"Ние силно ще се противопоставим на това с мерките на правителството в следващия период, започвайки с днешното заседание", каза още Пленкович.

Премиерът поясни, че мерките ще засегнат различните видове данъци.

Вчера стана известно, че Хърватският държавен инспекторат е установил 1738 нарушения на закона за въвеждане на еврото и задължението за двойно изписване на цените, както и 51 случая на продажби на определени хранителни продукти над максимално допустимите цени на дребно, определени с решение на правителството.

Решението за контрол на цените на определени хранителни продукти влезе в сила на 10 септември 2022 година и с него бе определен горният праг на цените на определени хранителни продукти на дребно с намерението да се предотвратят негативни последици от промяната на отделни цени в Хърватия.

Хърватия, член на ЕС от 2013 година, прие план за въвеждане на еврото през 2017 г. Заедно с България тя влезе в т. нар. чакалня на еврозоната - Европейския валутен механизъм (ERM II) през 2020 и прекара там минималните две години. На 1 януари 2023 година Хърватия стана 20-ият член на еврозоната.