Държавният инспекторат в Хърватия е наложил 151 глоби на обща стойност 234 000 евро на икономически оператори, които са прибегнали до нелоялни бизнес практики след приемането на еврото като законно платежно средство в Хърватия на 1 януари, съобщи днес хърватският премиер Андрей Пленкович, цитиран от Хина и БТА. Пленкович каза това във времето за въпроси в парламента.

Проверките ще продължат, заяви хърватският премиер. Той отбеляза, че правителството има три арсенала от мерки за справяне с неоправданото увеличение на цените - премахване на субсидиите, налагане на данъци и връщане на цените на предишно ниво.

Пленкович припомни, че миналата година правителството е приело три пакета помощи на обща стойност от 3,6 милиарда евро, за да помогне на домакинствата и бизнеса да се справят с кризата.

От 15 януари националната валута куна остана в историята. Двуседмичният преходен период, в който хърватите можеха да се разплащат и в двете валути, приключи и всички стоки и услуги вече се плащат само в евро.

Още от 5 септември цените бяха обявени и в двете валути и така ще бъде до края на годината. Обменният курс беше фиксиран на 7,53450 хърватски куни за евро. До 31 декември 2023 г. хърватите ще могат да обменят банкноти и монети в куни за банкноти и монети в евро в пощенските служби, търговските банки и Финансовата агенция. Безплатно могат да се обменят не повече от 100 банкноти и 100 монети в куни на трансакция. След този период хърватската централна банка ще обменя безплатно банкноти куни без времево ограничение, а монети до 31 декември 2025 г.

Скочиха ли цените заради въвеждането на еврото?

Пред София Ангелова, специален пратеник на БТА, хърватската журналистка Лидия Киселяк споделя, че във време, когато инфлацията е висока и цените непрекъснато се променят, е трудно да се разбере дали причината за поскъпването са растящите разходи или еврото.

Ясно е обаче, че инфлацията бе добро оправдание за вдигането на цените след въвеждането на еврото, допълва хърватската журналистка.

Киселяк споделя личния си опит и казва, че преди в един фризьорски салон цена за мъжко подстригване е била 65 куни, с въвеждането на еврото цената на услугата е закръглена на 10 евро (75 куни). Кафето, което е струвало 12 куни, сега е 2 евро (15 куни).

По най-новите данни на хърватския Държавен инспекторат, който следи за неправомерното повишаване на цените, при фризьорските услуги и услугите, свързани с грижа за тялото, необоснованото поскъпване спрямо 31 декември е до 20 на сто, а при някои проверки се е установило, че е и до 50 на сто.

В магазините на дребно при някои от хранителните продукти, чиито цени се следят, се отчита повишение от 13 на сто. При хляба и хлебните изделия има повишение до 15 процента в някои случаи, а в други и до 30 на сто.

В Хърватия, чието население е четири милиона, средната месечна заплата е около 1000 евро, а по последни данни на Евростат през ноември инфлацията на годишна база е достигнала равнище от 13 процента.