Правителството на Германия планира да гласува в подкрепа на плана на Европейския съюз (ЕС) за борба с климатичните промени, който предвижда спирането на продажбите на нови моторни превозни средства с бензинови и дизелови двигатели през 2035 г., предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ако пакетът на ЕС за борба с климатичните промени включва това, което Европейската комисия предлага - забрана от 2035 г. на новите автомобили, който отделят въглероден двуокис, то ние ще го подкрепим", заяви германският министър на околната среда Щефи Лемке пред телевизия Цет Де Еф (ZDF).

Пакетът на ЕС за борба с климатичните промени, наречен "Готови за 55" (Fit for 55). С него Съюзът си поставя целта да намали парниковите емисии с 55 процента до 2030 г. спрямо нивата от 1990 година, а до 2050 г. да бъде постигната климатична неутралност.

Германският финансов министър Кристиан Линднер каза през миналата седмица, че правителството на Федералната република няма да подкрепи този план, отбелязва ДПА.

На 8 юни Европейският парламент одобри проектодокумент за забрана на продажбите на автомобили с ДВГ, която да влезе в сила от 2035 година. Предстои ЕП да започне преговори със страните членки на общността, след като те приемат обща позиция, което означава, че все още е възможно окончателният текст да бъде променен.