След 2040 г. във Великобритания вече няма да се продават камиони с двигатели с вътрешно горене. Това е част от плановете на страната за декарбонизация на транспортния сектор. Той предвижда поетапна забрана за продажбата на всички замърсяващи природата транспортни средства, предаде АФП.

Първо през 2030 г. на Острова ще бъде забранена продажбата на леки автомобили с бензинови, дизелови и газови двигатели. Обявеният днес план пък ще спре разпространението и на такива камиони 10 години по-късно. Новият план за реформиране на транспортния сектор предвижда още до 2050 г. и авиационният транспорт на Великобритания да бъде напълно декарбонизиран.

Предложеният план ще гарантира сигурен път за постигането на целта до средата на века емисиите вредни газове от целия транспортен сектор на страната да бъдат сведени до нула, казва министърът на транспорта на Обединеното кралство Грант Шапс.

През миналата година премиерът Борис Джонсън обяви 10-точков план за Зелена индустриална революция за справяне с изменението на климата, който включва забрана на продажбите на нови бензинови и дизелови леки коли до 2030 г. Представеният днес план даже изтегля частично намеренията с 3 години по-рано. Той предвижда до 2027 г. по британските пътища да се движат 40 000 коли и микробуси, излъчващи нулеви емисии. А паралелно страната обръща внимание и на парниковите газове в тежкотоварния транспорт, забранявайки продажбата на камиони с двигатели с вътрешно горене от 2040 г. натам. Но и тук планът предвижда възможност това да се случи и по-рано, ако развитието на ситуацията в бъдеще го позволи.

По думите на Шапс, за мащабната декарбонизация ще се разчита на технологиите на бъдещето, но паралелно ще се работи и за промяна в поведенческите навици на обществото.

3е-news.net