Германските власти разрешиха днес строителството на газопровода "Северен поток-2" в нейни води, предадоха световните агенции.

Решението на Федералната агенция за мореплаване и хидрография може да бъде обжалвано, което би поставило нова пречка пред проекта, силно критикуван от САЩ, някои европейски страни и екологични организации.

Новото разрешение дава възможност за незабавно начало на строителните дейности в изключителната икономическа зона на Германия.

Корабът "Фортуна", който ще полага тръбите на газопровода "Северен поток-2" в териториалните води на Дания, е бил закотвен в германското пристанище Росток, сочат данни на портала за проследяване на кораби Marinetraffic, цитирани от ТАСС.

Вчера плавателният съд потегли от германското пристанище Висмар, където остана близо две седмици след приключване на полагането на 2,6 км от газопровода в плитките германски води през декември 2020 година.

По-рано датското морско управление съобщи, че корабите "Фортуна", "Балтийски изследовател" и "Мурман" ще извършват полагането на тръбите в изключителната икономическа зона на Дания от 15 януари. Вчера операторът на проекта "Норд стрийм 2" (Nord Stream 2) потвърди намерението за възобновяване на работата в датския участък от днес.

"Балтийски изследовател" вчера се е върнал в зоната за продължаване строителството на газопровода, след като дотогава беше в германското пристанище Мукран, където са складирани тръбите за газопровода.

Докъде стигна проектът

Предвижда се "Северен поток 2" да удвои количествата газ, внасяни директно от Русия през Балтийско море в Германия. Според Газпром остава да бъдат довършени 6 процента или около 150 км от съоръжението.

САЩ смятат, че съоръжението ще застраши енергийната сигурност на Европа, увеличавайки зависимостта й от Москва, и Вашингтон наложи санкции срещу проекта.

Кремъл отговори с обвинения, че позицията на САЩ се дължи на желание да увеличи собствените си продажби на втечнен природен газ.

Строителството на газопровода бе прекратено през декември 2019 година, след като швейцарската компания Олсийс (Allseas) спря полагането на тръби заради американските санкции. Година по-късно обаче, на 11 декември 2020 година, работата бе възобновена с руския кораб "Фортуна", който полага тръбите в изключителната икономическа зона на Германия.

"Северен поток-2" предвижда две линии с обща мощност 55 милиарда кубически метра газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Тръбопроводът заобикаля транзитни страни като Украйна, Беларус, Полша и преминава през изключителната икономическа зона и териториалните води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Единствен акционер в проектната компания Норд стрийм 2 е руският Газпром.

Партньори на Газпром са френската Анжи (Engie), австрийската О Ем Ви, англо-холандската "Шел" (Shell), германските Унипер (Uniper) и Винтерсхал (Wintershall), които осигуряват 50 процента от финансирането.