Държавният департамент на САЩ този месец е предупредил европейските компании, които подозира, че помагат за изграждането на руския газопровод "Северен поток-2", за опасността от налагане на санкции, тъй като оттеглящата се администрация на Доналд Тръмп подготвя заключителен кръг от наказателни мерки срещу проекта, съобщиха двама източници, цитирани от Ройтерс и БТА.

"Опитваме се да информираме компаниите за риска и ги призоваваме да се оттеглят, преди да е станало късно", каза източник от правителството на САЩ, пожелал анонимност.

Според него се очаква до утре или вдругиден Държавният департамент да излезе с доклад за компаниите, за които смята, че подпомагат газопровода от Русия до Германия. Сред компаниите, които биха могли да влязат в доклада, са такива, които осигуряват застраховка, помагат за полагането на подводните тръби или проверяват строителното оборудване, добави източникът.

Компаниите биха могли да са застрашени от американски санкции по съществуващ закон, ако не спрат работа.

Има вероятност Цюрих иншуърънс груп (Zurich Insurance Group) да попадне в списъка, твърди източникът. Швейцарската застрахователна компания засега не коментира.

От компанията оператор Норд стрийм 2 (Nord Stream 2) също още не са излезли с коментар, отбелязва Ройтерс.

Проектът за 11 милиарда долара, един от най-важните на Русия в Европа, предизвика напрежение между Вашингтон и Москва, припомня Ройтерс.

Администрацията на Тръмп се противопоставя на "Северен поток 2", който би лишил Украйна от изгодни транзитни такси, твърдейки, че този газопровод ще увеличи икономическия и политическия лост на Русия над Европа.

Администрацията освен това подкрепя износа на американски втечнен природен газ за Европа - гориво, което се конкурира с газа от Русия.

Кремъл изтъква, че "Северен поток-2", ръководен от държавната енергийна компания Газпром, е търговски проект.

Междувременно днес руското външно министерство изрази увереност, че газопроводът ще бъде довършен въпреки натиска на САЩ, предаде Ройтерс.

Завършването на проекта, който е готов на над 90 процента, зависи от различни фактори, включително времето, според служител на ведомството, цитиран от РИА.

"Точните срокове на завършване на строителството зависят от много фактори, включително, доколкото разбирам, метеорологичните условия . . . Все още не се съмняваме в успешното изпълнение на "Северен поток-2" въпреки нарастващия натиск на американските власти върху западноевропейските бизнес партньори на Газпром. Съвсем неотдавна германският канцлер Ангела Меркел заяви, че позицията на германското правителство в подкрепа на СП-2 ще остане непроменена. На това се основаваме", каза в интервю за РИА Новости Олег Тяпкин, директор на третия Европейски департамент на руското външно министерство.

"Северен поток-2" предвижда две линии с общ капацитет 55 милиарда кубически метра газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Тръбопроводът заобикаля транзитни страни като Украйна, Беларус, Полша и преминава през изключителната икономическа зона и териториалните води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Единствен акционер в проектната компания Норд стрийм 2 е Газпром.

Партньори на Газпром са френската Анжи (Engie), австрийската О Ем Ви, англо-холандската "Шел" (Shell), германските Унипер (Uniper) и Винтерсхал (Wintershall), които осигуряват 50 процента от финансирането.

Към момента газопроводът е изграден на 93 процента. Строежът му бе прекратен през декември 2019 година, след като швейцарската компания Олсийс (Allseas) спря полагането на тръби заради възможни американски санкции. Година по-късно обаче, на 11 декември 2020 година, работата бе възобновена с руския кораб "Фортуна", който положи тръбите в изключителната икономическа зона на Германия.