Възобновени са строителните работи по спорния газопровод "Северен поток 2", който трябва да докара руски газ до Германия, обявиха мениджърите на проекта, въпреки протестите на САЩ, предаде AFP, цитирана от "Фокус".

"Корабът за тръбополагане "Фортуна" ще изгради 2,6 километров участък от тръбопровода в изключителната икономическа зона на Германия на дълбочина на водата по-малка от 30 метра", се казва в изявление на фирмата изпълнител.

"Северен поток-2" е тръбопровод под Балтийско море на стойност 10 милиарда евро и ще удвои доставките на руски природен газ до Германия - най голямата икономика в Европа. Той отдавна е в полезрението на САЩ, и по-специално администрацията на президента Доналд Тръмп, която яростно критикува европейските държави за тяхната енергийна зависимост от Русия.

Преди дни САЩ настояха пред ЕС и Германия за налагане на мораториум върху строителството на "Северен поток 2". Това се случи чрез официално изявление на американското посолство в Берлин, в което се казваше, че подобно решение ще е сигнал, че ЕС повече няма да се примирява и не толерира "постоянното злонамерено поведение на Русия".

"Този газопровод е не само икономически проект, но и политически инструмент на Кремъл за отстраняване на Украйна и разделяне на Европа “, обяви изпълняващият длъжността посланик в немската столица Робин Куинвил.

Същевременно бе съобщено, че има придвижване и на двата кораба, които трябва да приключат работата - "Фортуна" и "Академик Черски". Това се случи, след като Германия даде разрешение за дейности до края на декември. "Фортуна" е с разрешение да работи от 5 до 31 декември в южната част на Балтийско море. Първоначално бе обявено, че той е тръгнал от пристанище Висмар, но по-късно РИА Новости обяви, че неговото движение е в противоположна посока. Сега корабът явно е започнал работа.

След днешната новина руски медии съобщиха, че акциите на "Газпром" (PJSC Gazprom) са поскъпнали с над 3,5% Московската фондова борса.