Санкциите на САЩ срещу "Северен поток-2" са очевиден протекционизъм с цел да наложат на пазара в Европа своя втечнен природен газ. Страните от ЕС разбират това и подкрепят проекта и затова той все пак ще бъде завършен, заяви в интервю за РБК-ТВ руският вицепремиер Александър Новак, цитира БТА. Новак допълнил, че като се има предвид тази подкрепа, проектът ще бъде изпълнен.

"Разбира се, това е очевиден протекционизъм. Основната идея защо нашите задокеански колеги се обявяват против "Северен потока-2" е свързана преди всичко с необходимостта да наложат своята продукция, втечнения природен газ", заяви Новак.

На 1 януари в САЩ влязоха в сила текстове от бюджета за отбрана, които включват разширяване на санкциите срещу газопровода "Северен поток-2" и "Турски поток". На 3 януари международната сертификационна и класификационна компания Дет норске веритас (Det Norske Veritas - DNV GL) съобщи за ТАСС, че прекратява всички дейности по сертифицирането на газопровода заради новите санкции на САЩ.

Новак отбеляза, че се надява строежът да приключи в най-близко време, но не направи по-точна прогноза за сроковете.

"Мисля, че това е въпрос на време, той е технически. Той трябва да се зададе на компанията, която го изпълнява", отбеляза руският вицепремиер, цитиран от ТАСС. Той подчерта, че за Европа това е възможност да получава евтин екологичен ресурс в дългосрочна перспектива при гарантиран обем на доставките.

Проектът "Северен поток 2" предвижда да бъдат изградени две линии на газопровод с обща мощност 55 милиарда кубически метра газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Тръбопроводът заобикаля транзитни страни като Украйна, Беларус, Полша и ще премине през изключителната икономическа зона и териториалните води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Единствен акционер в проектната компания "Норд стрийм 2" е руският Газпром. Партньори на Газпром са френската "Анжи" (Engie), австрийската О Ем Ви, англо-холандската "Шел" (Shell), германските "Унипер" (Uniper) и "Винтерсхал" (Wintershall), които осигуряват 50 процента от финансирането.

Към момента газопроводът е изграден на 93 процента. Строежът му бе прекратен през декември 2019 година, след като швейцарската компания Олсийс (Allseas) спря полагането на тръби заради възможни американски санкции. Година по-късно обаче, на 11 декември 2020 година, работата бе възобновена с руския кораб "Фортуна", който положи тръбите в изключителната икономическа зона на Германия.