Русия обвини Съединените щати в незаконно и агресивно поведение във връзка с коментарите за оспорвания газопровод "Северен поток-2", който ще свърже Русия с Германия, предаде ДПА.

Изказването на американски дипломат с призив за спиране на проекта е акт на "политическа агресия и незаконна съпротива" срещу газопровода, написа снощи във Фейсбук говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Робин Куинвил, шарже д'афер в посолството на САЩ в Берлин, заяви пред в. "Ханделсблат": "Сега е моментът Германия и ЕС да призоват за мораториум върху изграждането на газопровода". По думите й това би изпратило ясен сигнал, че Европа "вече не приема постоянното злонамерено поведение на Русия".

Захарова обвини САЩ, че от десетилетия се опитват да подкопаят руските тръбопроводи въпреки съществуващите договори и прикани Вашингтон да се придържа към международните правила.

Полагането на тръбата в Балтийско море бе спряно в края на миналата година под натиска на американските санкции, но Русия се ангажира да продължи проекта сама.

Руски строителни кораби са били засечени днес на радарите близо до германско-датската граница, където са планирани довършителни работи по оставащия 2,6-километров участък от "Северен поток-2".

Германските власти разрешиха изграждането до края на годината, припомня ДПА.

"Северен поток-2" е почти завършен. Той би удвоил доставките на руски природен газ през Балтийско море до Германия, най-голямата икономика в Европа.

Противниците на проекта, сред които САЩ, Полша и Украйна, твърдят, че газопроводът ще осигури на Русия икономически контрол над Германия, докато германското правителство казва, че ще създаде преки и сигурни енергийни доставки.