Тръбополагащата баржа "Фортуна" се очаква да започне от 15 януари 2021 година полагането на тръбите по двете паралелни линии на газопровода "Северен поток-2" в изключителната икономическа зона на Дания. Това съобщи днес руското издание РБК, позовавайки се на документи от датското морско управление, предаде ТАСС.

Заедно с "Фортуна" ще работят съдовете "Мурман" и "Балтийски изследовател", кораби на морската спасителна служба на Русия и други. По данни на РБК в района на строителните дейности ще бъде създадена временно забранена зона, простираща се на 200 метра от всяка страна на тръбите.

Планира се "Фортуна" да положи 2,6 км тръби в изключителната икономическа зона на Германия до края на 2020 година, след което ще започне изграждането на последния участък от "Северен поток-2" в териториалните води на Дания.

След това съобщение дойде друго - от Датската енергийна агенция (ДЕА), която обяви, че все още не е получила от консорциума Норд стрийм 2 (Nord Stream 2 AG) нов график за полагане на тръбите на газопровода "Северен поток-2" в изключителната икономическа зона на кралството.

Получаването на такъв график е условие за продължаване на проекта, съобщила днес за ТАСС енергийната служба.

"ДЕА все още не е получила актуализиран график", каза говорителят на регулатора Мортен Кристенсен.

Преди да възобнови работата по полагане на тръбите, Норд стрийм 2 трябва да представи актуализиран график. Агенцията не е длъжна да го утвърждава.

Изграждането на сухопътната част на газопровода е завършено и тя е напълно готова за въвеждане в експлоатация. Срокът за работата в морето зависи от редица условия, включително от времето. Това заяви вчера на среща с инвестиционни банки заместник-председателят на управителния съвет на Газпром и генерален директор на Газпром експорт Елена Бурмистрова, цитирана от ТАСС.

На 11 декември строителството на газопровода в германските териториални води бе възобновено. Датата на завършване на строителството на офшорния участък ще зависи от редица условия, като метеорологичните условия, периода на работа и други, посочи Бурмистрова. По нейните думи се очаква до края на 2020 година износът на газ за Европа и Китай да надхвърли 177 милиарда кубични метра.

Путин: Остава малко

Руският президент Владимир Путин изрази увереност, че проектът за строителство на газопровода "Северен поток-2" ще бъде завършен. Проектът е икономически изгоден за Европа, най-вече за Германия, каза Путин по време на годишната си пресконференция на 17 декември. Държавният глава отбеляза, че остава да бъдат изградени около 165 км от съоръжението. Като цяло газопроводът на практика е завършен, допълни той.

Путин припомни, че проектът е изгоден за европейската икономика като цяло и за германската в частност. Друг вариант би била покупката на по-скъпа суровина, като американският втечнен природен газ е с 20 процента по-скъп от руския, доставян по тръбопроводи, отбеляза той.