България е започнала преговори с Гърция за нова ядрена мощност, която да бъде изградена у нас и да бъде ползвана от Гърция с 20-годишен договор. Това обяви министърът на финансите Асен Василев пред NOVA.

"Започнахме преговори с гръцките ни колеги за изграждане на нова ядрена мощност у нас, която да бъде ползвана от Гърция по дългосрочен, 20-годишен договор. Ще действаме изключително бързо, при условие че има купувач за тази електроенергия. Вече участваме в терминала за втечнен газ в Александруполис. Водим разговори с южните ни съседи и имаме тяхната подкрепа за това да участваме и в самото пристанище, така че да получим търговски излаз към Егейско море", коментира Василев.

Той заяви, че атака срещу Украйна не е била неочаквана на фона на събитията от изминалите седмици и България е започнала да се готви за това. Според Василев Русия ще реагира срещу Европейския съюз като цяло, а не конкретно срещу нашата страна.

"Отговорът, който би могъл най-много да навреди на Европейския съюз в краткосрочен план, е спирането на газовите доставки", поясни вицепремиерът.

И допълни, че Гърция вече ни е продала допълнителния газ, който тя не ползва. Василев увери, че властите у нас имат планове и подготовка за избягване на енергийна криза.

Министърът беше категоричен, че България ще помогне на Украйна като братска държава.

"Има списък с искания от украинска страна, които в момента се анализират. Вече сме отговорили, че за част от тях можем да помогнем. Подробности за споменатата от премиера Петков военно-логистична подкрепа не мога да дам, защото в момента текат военни действия", заяви Асен Василев.

"Това, което се случва в момента в Украйна, не е филм. Това не е нещо, което не ни засяга. Това е нападение на една държава, която обявява война на друга държава без абсолютно никаква провокация. И ЕС, и НАТО, и България правим всичко възможно да помогнем", категоричен бе вицепремиерът.

Той изрази задоволство от взетите от Брюксел решения през изминалите дни.

"Европа ясно показа, че няма да позволи на агресор да атакува незащитена държава. Представете си, че бъде приета доктрината, която Путин иска да наложи - че трябва да има сфера на влияние, която да е приятелска към Русия, санитарен кордон или както и да го наречем. "Ами, ако утре Ердоган каже, че иска да има санитарен кордон, и Кърджали и цяла Южна България влязат в него - какво ще правим?", коментира още Василев.

Той потвърди, че в Министерството на финансите е получена информация по медийни публикации, според която китайските банки, притежавани от държавата, също са подкрепили санкциите срещу Русия, свързани с изключването й от системата SWIFT. Тези данни обаче все не са потвърдени от официални източници.

Според Василев най-тежката санкция срещу Русия до момента в съгласуваната между ЕС и редица държави за замразяване на активите на Руската централна банка.

"Путин си мислеше, че има 800 млрд. долара, с които да финансира икономиката на страната си в случай на санкции. След като тези пари обаче бъдат поставени под запор, това ще означава, че Руската централна банка не може да поддържа рублата и няма средства, с които да извършва разплащания по вноса в Русия", обясни финансовият ни министър.

И допълни, че в момента Путин разполага със 132 млрд. в злато (2200 тона). А единственият голям купувач на злато е Китай.

Предвид тежката ситуация обаче, Пекин едва ли би купил ценния метал на пазарни цени, смята Василев.