Днес трябваше да пристигне първият чартърен самолет с чужди туристи у нас за сезона. Заради многото случаи на COVID-19 у нас в последните дни обаче Латвия отмени полета, предаде БНТ.

Днес около 09:30 ч. сутринта трябваше да пристигнат 145 души с директен полет от латвийската столица Рига. Те трябваше да бъдат настанени в хотели в Бургас и Златни пясъци. Заради нарастването на случите на заболели от COVID-19 у нас обаче, полетът бе отменен.

На 10 юни кметът на Бургас Димитър Николов каза, че има сериозно анулиране или отлагане на предвидени за юни полети от Полша и Германия. Това са държави, които осигуряват сериозен туристически поток в Бургас и региона. Само за предния ден (9 юни) са били анулирани 150 полета, които са били заявени за юли, каза още той.

Хотел в Слънчев бряг трябваше днес да посрещне част от първите чужди туристи у нас. "Имат желание нашите гости да дойдат. Въпросът е, че нямат възможност да го направят, понеже са самолетни туристи, чартърни туристи", обясниха от хотела.

Заради отменения полет от Рига обаче хотелът остава празен. "Не зная докога всъщност ще успяваме да задържим положението, тъй като тези големи бази няма как да функционират при такава ниска заетост", сподели служител на хотела. Пристигнало само едно семейство от Полша, съобщи bTV.

От туристическия бранш настояват страната ни да се рекламира повече като атрактивна дестинация. Така според тях по-малко държави ще анулират полети и ще въвеждат ограничения.

Туроператори настояват хотели, които прилагат санитарни мерки, да се сертифицират, както в Турция, Кипър, Дубай.

Колкото и да е форсмажорна ситуацията, чартърен полет толкова бързо не може да се анулира. Тоест, за ден и половина се анулира този полет и доста ни притесни. За в бъдеще също се притесняваме, че пак подобни полети толкова рязко и бързо да се анулират, отбеляза Бейзат Туналъ, представител на туроператорска компания.

Към днешна дата полетите за 26 юни, с които се първоначално се очакваха първите чужди туристи, все още не са отменени. Рискът обаче за анулиране и при тях е голям. За посрещането им е предвидена специална церемония. Очакват се чартъри от Германия, Нидерландия.