Ситуацията е много динамична и за съжаление съобщените данни от последните дни за увеличаване броя на случаите в България, независимо, че не са в Бургас, доведоха до сериозно анулиране на полети. Това заяви кметът на морския град Димитър Николов, цитиран от БТА. Данните, които се обявяват за България, се следят стриктно и всекидневно от туроператорите и от неорганизираните туристи, добави кметът.

Към днешна дата информацията е следната: един от основните самолетни оператори, който трябваше да реализира полети до и от Летище-Бургас на 1 юли, ги е отменил за 15 юли. Заявената чартърна програма на Летище-Бургас, предвидена за 15 и 16 юни, се отлага за 25-26 юли, като няма гаранция, че полетите ще се случат и тогава, каза Николов.

Той обясни, че има сериозно анулиране или отлагане на предвидени за юни полети от Полша и Германия.

Това са държави, които осигуряват сериозен туристически поток в Бургас и региона. Само вчера са били анулирани 150 полета, които са били заявени за юли, добави градоначалникът.

Николов отбеляза, че тези тревожни данни са в резултат на обявяваната в национален мащаб информация и влияят пряко на туристопотока в Бургас, въпреки че градът не е огнище на зараза и успява да се запази като сигурна зона.

Това прави нашия ангажимент още по-голям - да осъществяваме стриктен контрол на всички мерки, да локализираме максимално заразата и да докажем с мащабното проучване, че регионът ни е сигурен, подчерта Димитър Николов.