"Отворен туризъм, затворени хотели", пише на първа страница гръцкият ежедневник "Ефимерида тон синдактон" по повод отварянето от днес на страната за международен туризъм. Изданието цитира проучване, проведено в Северна Гърция, Крит, Цикладите, Додеканезите, Йонийските острови, Епир и Месиния.

Според проучването над 60 процента от хотелите в страната в момента не работят, а поне 50 процента от сезонните работници, заети в сектора, са безработни. Влиянието на възобновяването на полетите от чужбина остава неясен фактор и хотелите остават в изчаквателна позиция. Вестникът пише, че цените в гръцките хотели остават високи въпреки намаляването на ДДС в сектора, а здравната инфраструктура според публикацията е недостатъчна, предава БТА.

Половината гърци смятат, че новият коронавирус е създаден изкуствено, показва социологическо проучване, проведено от социологическата агенция "Пулс" по поръчка на "Катимерини" и публикувано във вестника.

20% са тези, които смятат, че това е станало погрешка, но 30% са привърженици на конспиративните теории, според които това е направено нарочно в услуга на определени интереси. Според 33 процента "създаването" на вируса обслужва налагането на масова принудителна имунизация.

Икономическото издание "Нафтемборики" съобщава, че от днес правителството "хвърля" в борбата с последствията от пандемията над 3 милиарда евро в момент, в който гръцката икономика навлиза в решаващия си сезон. 1,4 млрд. евро са предназначени за подкрепа на ликвидността на компаниите, а почти 1 млрд. са предназначени за запазване на заетостта, като с програмата се очаква да бъдат спасени поне 700 хиляди работни места. Над 60 млн. евро ще бъдат отпуснати на собствениците на недвижими имоти за възстановяване на данъци, а 300-400 милиона са за субсидиране на жилищни кредити.