Испания отмени извънредното положение, като отвори отново границите си за посетители от по-голямата част от Европа.

Испания обикновено привлича 80 милиона туристи годишно, като туризмът осигурява повече от 12% от БВП на страната. Но повече от три месеца страната бе подложена на един от най-сериозните ограничителни режими в Европа, за да спре разпространението на новия коронавирус. От полунощ карантината отпадна.

Испанският премиер Педро Санчес призова народа да продължи да се пази, в навечерието на отмяната на т. нар. режим на повишена готовност, въведен заради коронавируса.

28 322 души починаха от Covid-19 в Испания - третата най голяма смъртност след Италия и Великобритания.

Извънредното положение бе постановено на 14 март и ограничи придвижването на хората, освен в случаите на крайна необходимост. Бяха затворени училища, кафенета, барове, развлекателни заведения, музеи и хотели.

Но правилата за физическо дистанциране остават в сила: хората трябва да стоят на разстояние метър и половина на обществени места, да носят маски в магазините и в обществения транспорт, където това правило не винаги може да се спазва, и да мият често ръцете си.

"Вирусът може да се върне и бихме могли да се изправим пред втора вълна на зараза", каза в телевизионна реч премиерът Санчес, цитиран от ДПА. "Всички трябва да спазваме стриктно правилата за здраве и хигиена", подчерта той.

Ограничителният режим бе силно непопулярен, но Санчес твърди, че той е предотвратил скок на смъртността до 450 000 души. Премиерът благодари на испанците за усилията им в този период, особено на здравните работници, полицаите и служителите на ключови позиции.

Той отдаде почит и на жените, съставляващи по-голямата част от работещите в здравеопазването и търговията на дребно, които останаха вкъщи, за да се грижат за децата и в някои случаи се сблъскаха с домашно насилие.

Санчес призова страната да се обедини, за да възстанови икономиката и не просто да я възстанови, а да работи за по-голяма устойчивост и дигитализация в бъдеще.

Той освен това защити плановете на ЕС за пакет за възстановяване от кризата, предизвикана от пандемията. Испанският премиер коментира, че уроците от миналото са научени и че "новата Европа" действа, водена от солидарност.

Над 9 хиляди души са били задържани в Испания от средата на март за нарушаване на въведените заради коронавируса ограничителните мерки, съобщи агенция ЕФЕ, цитирана от ТАСС.