Европа постепенно излиза от пандемията от COVID-19 и хиляди собственици на малки хотели в Хърватия очакват ключовия летен сезон със смесица от надежда и боязън, информира ДПА и БТА.

Неделко Пинезич, собственик на семеен хотел на северния адриатически остров Крък и шеф на организация, обединяваща малки компании в Хърватската търговска камара, казва, че е трудно да се правят прогнози.

Европейските страни се надпреварват да се отворят за чуждестранни гости и предприемат стъпки, за да запазят безопасността на населението си, коментира той пред ДПА в телефонно интервю.

При сегашните обстоятелства хърватските туроператори не могат да прогнозират със сигурност кой и кога ще дойде, но не очакват наплив от туристи още от първия ден.

"Хората са предпазливи и искат да бъдат сигурни, че е безопасно да се пътува", добави Пинезич.

Това означава да няма случаи на COVID-19 в страната, към която са се отправили, да има достъпно здравеопазване за туристите и възможност за връщане в случай на подновяване на епидемията.

С брегова линия от 1700 километра плюс над 1200 острова Хърватия е предпочитана дестинация за туристи. Повечето са германци, но има и словенци, австрийци, италианци, британци, чехи и поляци.

Над половината от местата за настаняване се предлагат от малки семейни компании като тази на Пинезич.

Фактът, че много от туристите идват всяка година и познават собствениците, а доста от тях могат да шофират до и от Хърватия, дава надежда, че може да е добра година за туризма.

"Надяваме се, че основният туристически сезон от 15 юни до 15 септември, когато Хърватия генерира близо 80 процента от оборота си, ще ни даде сламка, за която да се хванем", отбеляза Пинезич.

"Не са много малките и големи туроператори, които фалираха", коментира Пинезич.

Той похвали намаляването на данъците от правителството и други мерки, които отмениха или отложиха плащанията на дългове и други разходи.

Какво буди най-големи тревоги днес?

"В Хърватия, както навсякъде по света, най-голямото безпокойство е вероятността от нова епидемия, което ще ни върне в начална точка", смята Пинезич.