Повече от всякога днес, в условията на война в Украйна и прекратени доставки на природен газ, Европа има нужда от задълбочаване на сътрудничеството със страните от Каспийския регион. Това каза министърът на енергетиката Александър Николов, който участва в Седмицата на енергетиката в Баку, Азербайджан, съобщиха от министерството.

По думите на министъра Азербайджан се е доказал като един от най-надеждните енергийни партньори на нашата страна в продължение на много години. Сътрудничеството помежду ни е особено ценно в момент, когато диверсификацията на източниците за доставка на природен газ в Европа е въпрос от първостепенно значение, подчерта енергийният министър.

Като част от тематичните събития в Баку се провежда 27-ото издание на енергийния форум, в който участват министрите на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов, на Сърбия Зорана Михайлович, на Румъния Виргил Даниел Попеску, , министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто, министърът на инфраструктурата и регионалното развитие на Молдова Андрей Спину, заместник-министърът на енергетиката на Турция Алпарслан Байрактар, представители на Европейската комисия и на Държавния департамент на САЩ и други.

Основните теми на дискусиите по време на форума са свързани с енергийната трансформация.