Съединените щати добавиха 71 руски и белоруски юридически лица към своя търговски черен списък, включително няколко авиозавода, корабостроителници и изследователски институти, като поредни усилия да лиши руските военни от американски технологии и други стоки, предаде Ройтерс (Reuters).

Ограниченията за износ са сред редицата нови санкции, които Вашингтон наложи в четвъртък в отговор на руската война в Украйна (навлязла в петък, 3 юни, в стотния си ден - б.р.), включително забрани за още руски олигарси и членове на елита на страната.

От 71-те засегнати юридически лица, 66 бяха определени като свързани с военната индустрия крайни потребители. 70 са руските компании и институти.

В черния списък вече са няколко звена на Руската академия на науките, сред тях Институтът за информационен трансфер "A.A. Харкевич" и Институтът за управленски проблеми "В.А. Трапезников" и едно звено в Беларус.

Включена е самолетната индустрия, сред засегнатите е Voronezh Joint Stock Aircraft Company VASO (Воронежское акционерное самолётостроительное общество - ВАСО), един от най-големите руски заводи за пътнически и товарни самолети.

Добавен е и Иркутският авиационен завод, който е произвел близо 7000 самолета от повече от 20 модела от 1934 г. насам и произвежда самолетите MC-21.

Вътре са и поделение на авиационния комплекс "Илюшин", Институтът по корабостроене в Санкт Петербург и Специалното научноизследователско бюро за автоматизация на морските изследвания, филиал на Руската академия на науките.

Министерството на търговията на САЩ вече е включило в своя икономически черен списък общо 322 субекта, свързани с руските военни от февруари насам.

"САЩ и нашите международни партньори въведоха силни, широки ограничения върху способността на Русия да получи изделията и технологиите, от които се нуждае, за да поддържа военната си агресия", каза заместник-министърът на търговията по промишлеността и сигурността Алън Естевес.

"Вашингтон пост" написа, че от началото на войната Русия многократно е искала икономическа подкрепа от Китай, но Пекин се страхува от американските санкции и се дразни от подобни разговори. Експертите, на които изданието се позова, отбелязват, че китайската подкрепа не се простира отвъд това да обвинява НАТО за случващото се в Укрйна, да се въздържа в Съвета за сигурност на ООН при гласуването на резолюции, на които Русия се противопоставя.

Президентът Си Цзинпин е възложил на най-близките си съветници да измислят начин как да се помогне финансово на Русия, без да се нарушават западните санкции, пише американското издание.