"Демократична България" ще внесе проект на решение да се обследва дейността на "Лукойл". Това каза пред БНР Ивайло Мирчев, зам.-председател на Комисията по енергетика в Народното събрание и член на временната комисия за проверка на обстоятелствата, довели до спиране на природния газ от "Газпром". По думите му ще се проверява начинът на работа, "проблеми с цените назад, търговски практики".

"С това ще можем да разширим обхвата на комисията, за да обследва тя и "Лукойл"."

Няколко месеца ще са необходими за пренастройване на инсталациите на комбината, за да могат да работят и с петрол, който не е руски, поясни Мирчев.

"Златната акция на държавата е упражнявала контрол в полза на руските интереси до момента", смята Ивайло Мирчев. Според него досега в "Лукойл" е бил защитаван по-скоро руският, а не българският национален интерес.

Мирчев подчерта, че се очаква конкурс за нов представител на държавата в "Лукойл". 

Мирчев отбеляза, че част от по-сивата олигархия в България няма интерес страната ни да бъде част от еврозоната.

"Бойко Рашков би се справил много добре като шеф на КПКОНПИ. Страхотен е на този етап, има какво още да даде", коментира Мирчев, попитан за кандидатури за бъдещ шеф на Антикорупционната комисия. Той отказа коментар за името на бившия правосъден министър Иван Демерджиев.

"Аз се надявам да спрем да се държим като деца в детската градина", заяви в предаването "Преди всички" Мирчев за вътрешнокоалиционните отношения.