В Европа да бъдат въведени квоти за инсталиране на вятърни турбини, които са произведени в страните от Европейския съюз на фона на по-евтиния внос от Китай и на призивите на ЕС за постигане на енергийна сигурност. Това призовава Йохен Ейкхолт, главен изпълнителен директор на германската компания "Сименс Гамеса" (Siemens Gamesa), пише британският вестник "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

"Сименс Гамеса", която е производител на вятърни турбини, е подразделение на корпорацията "Сименс енерджи" (Siemens Energy).

Ако Европа се отнася сериозно към своята енергийна независимост, то вятърните турбини трябва да бъдат разглеждани като критична и стратегически важна инфраструктура, поради което трябва да бъдат приети мерки в подкрепа на производителите им, заяви Йохен Ейкхолт пред "Файненшъл таймс".

Европейските производители на вятърни турбини изпитват финансови затруднения, съкращават работни места и затварят заводи, въпреки че съгласно плана на ЕС "Ре пауър" (RePower) се предвижда делът на енергията от възобновяеми източници да бъде увеличен от 32 процента на 45 на сто до 2030 г. По оценка на асоциацията "Уинд Юръп" (WindEurope), която насърчава използването на вятърна енергия на Стария континент, дотогава производството на този вид възобновяема енергия ще се увеличи, от 190 гигаватчаса в момента, до 510 гигаватчаса.

"Сименс Гамеса", която е един от трите най-големи производители на вятърни турбини, отбелязва загуби в размер на 1,2 милиарда евро от началото на октомври 2021 г. до края на юни 2022 г. Наскоро компанията обяви, че съкращава 2900 работни места, пише "Файненшъл таймс".