Германия, Дания, Нидерландия и Белгия обявиха днес, че искат да инсталират до 2050 година вятърни турбини в Северно море с капацитет от близо 150 гигавата, предаде Франс прес. Те искат да построят "зелената електрическа централа на Европа" и да намалят зависимостта си от руските въглеводороди.

Искаме да увеличим четирикратно общия ни капацитет за генериране на вятърна енергия до 2030 година и десетократно до 2050 година, заяви премиерката на Дания Мете Фредериксен на пресконференция в Есберг редом до германския канцлер Олаф Шолц и премиерите на Нидерландия и Белгия - Марк Рюте и Александер де Кро.

Еврокомисията е поставила като цел до 2050 г. ЕС да разполага с офшорен вятърен капацитет от 300 гигавата спрямо 16 инсталирани към момента.

Междувременно германската компания "Сименс енерджи" (Siemens Energy) потвърди, че обмисля пълното поглъщане на подразделението за вятърни турбини "Сименс Гамеса" (Siemens Gamesa), което се намира в затруднение, предаде ДПА.

Компанията, която е част от борсовия индекс MDax на Франкфуртската фондова борса, обяви в Мюнхен, че ръководството й обмисля да представи парична оферта, за да извади "Гамеса" от фондовия пазар. Все още не е взето окончателно решение, се уточнява в съобщението.

"Сименс енерджи" вече притежава две трети от акциите на "Гамеса", като пазарната капитализация на подразделението с централа в Испания в момента е около 9,6 милиарда евро (10,1 милиарда долара).