Президентът на Франция Еманюел Макрон обяви плановете за развитие на енергийната система на страната си. Франция ще изгради поне шест нови ядрени реактори през следващите десетилетия, но и 50 крайбрежни вятърни централи, обяви държавният глава. 

Еманюел Макрон постави ядрената енергия в сърцето на прехода на страната си към въглеродна неутралност, която трябва да бъде достигната до 2050 г., предаде Ройтерс. По думите на Макрон новите АЕЦ ще бъдат построени и управлявани от държавната енергийна компания Е Де Еф (EDF), като за целта ще бъдат насочени десетки милиарди евро публични средства.

"Нашата страна се нуждае от възраждане на ядрената индустрия, а условията за това за налице", каза Макрон в индустриалния град Белфор, където реши да представи ядрената си стратегия.

Същевременно президентът обеща да ускори развитието на слънчевата и вятърната енергетика, но изтъкна и желанието си животът на по-старите ядрени реактори да бъде удължен до 50 години.

Изявата на президента идва в трудно време на затъналата в дългове Е Де Еф (EDF), след като проектите й за нови реактори във Франция и Великобритания се бавят, а най-старите реактори имат сериозни проблеми с корозия. Компанията оценява цената на планираните шест нови реактора с вода под налягане (EPR) на около 50 милиарда евро. Първият от тях би трябва да заработи през 2035 г., посочи Макрон и допълни, че те могат да бъдат последвани от още осем.

Франция освен това планира да увеличи десетократно капацитета на слънчевите си централи до 2050 г. до 100 гигавата, както и да построи поне 50 крайбрежни вятърни централи с общ капацитет от поне 40 гигавата. Капацитетът на разположените на сушата такива централи, срещу които има сериозна съпротива, трябва да удвои до 2050 г.

Френският президент обясни защо се насочва и към офшорни централи. Както отбеляза той, "никой не иска да види пейзажите ни и историческото наследство на фона на огромни бели кули", визирайки вятърните турбини, цитират думите на президента френските информационни издания. Въпреки това, вятърната енергия на сушата ще продължи да расте, каза той, като Франция планира да удвои сегашното производство на сектора от 18,2 ГВт.

"Трябва да имаме много ясна стратегия за всеки от видовете възобновяема енергия. На първо място слънчевата енергетика, тъй като такива централи са евтини и се вписват най-добре в пейзажа. През 2050 г. трябва да увеличим десет пъти мощностите в този сектор, така че производството на електроенергия да надхвърля 100 ГВт".

По думите на президента, Франция може да произвежда цялото оборудване за слънчевите електроцентрали. В същото време той критикува други европейски страни, които "заради наивност или фатални грешки са дали възможност на друг континент за произвежда технологии и да развива индустрията".