Европейският съюз се подготвя да наложи "умни санкции" на петролния износ на Русия, съобщи днес в."Таймс", цитирайки заместник-председателя на европейската комисия Валдис Домбровскис, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

"Работим по шести пакет санкции и една от мерките, които обмисляме, е някакъв вид петролно ембарго. Когато налагаме санкции, трябва да го направим така, че да максимизираме натиска върху Русия, едновременно минимизирайки страничните ефекти върху нас самите", каза Домбровскис пред "Таймс".

Той допълни, че конкретните детайли по санкциите върху петрола все още не са договорени, но може да включват постепенен отказ от руски петрол или налагане на мита върху вноса над определен ценови праг, съобщи изданието.

Русия е най-големият доставчик на петрол за Европа, осигурявайки 26 процента от вноса на петрол от ЕС през 2020 г., посочва Ройтерс. Украйна и някои държави членки на ЕС, включително Полша и Литва, искат забрана за внос на руски петрол и газ, докато Германия и Унгария се противопоставят на моментално въвеждане на петролно ембарго.

Как ЕК решава въпроса с вноса на газ 

В консултативен документ, изпратен до страните членки, Европейската комисия казва, че предложението на Москва не пречи обезателно на процеса на плащане, който да е в съответствие със санкциите на ЕС срещу Русия заради Украйна, предаде на 23 април Ройтерс, цитирана от БТА. Брюксел казва, че има опции, които биха могли да позволят на компаниите да продължат законно да плащат за газ.

През март президентът на Русия Владимир Путин издаде указ, според който купувачите на руска енергия трябва да отворят сметки в "Газпромбанк", за да плащат в долари или евро, които след това ще бъдат конвертирани в рубли.

"Компаниите от ЕС могат да поискат от руските си партньори да изпълняват техните договорни задължения по същия начин, както преди приемането на указа, тоест чрез депозиране на дължимата сума в евро или долари", се казва в документа на ЕК.

Преди да извършат плащането, операторите от ЕС също така трябва да дадат ясно да се разбере, че те смятат своите договорни задължения за изпълнени, когато те депозират евро или долари в "Газпромбанк".

В документа се препоръчва да се потърси потвърждение от руската страна, че тази процедура е възможна според правилата на указа.

ЕС по-рано през месеца каза, че има риск този указ да наруши европейските санкции, тъй като той ще постави ефективното завършване на сделката по купуване на газа, случващо се при преобръщането на платените суми в руски рубли, в ръцете на руските власти.

Коментирайки новата информация заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев заяви, че ЕК е допуснала възможност за заплащане за газа в рубли и че смята, че указът на президента на Русия може да се прилага за европейските бизнеси. "Ние ценим последователността и принципността на нашите европейски партньори", написа Медведев в канала си в "Телеграм" и добави усмихнати емотикончета. После той припомни, че според нови данни на МВФ Европа няма да изкара без руски газ не повече от шест месеца. А после добави, че ако трябва сериозно да се говори и една седмица няма да издържи Европа без руски газ, предаде ТАСС, на която се позова БТА.