Германия отхвърля евентуалното въвеждане от ЕС на търговско ембарго за руския петрол в момента и в същото време продължава да се противопоставя на плащанията в рубли за доставки на руски енергоносители, каза в сряда говорител на правителството, цитиран от Ройтерс.

Руският президент Владимир Путин заплаши да прекъсне доставките на газ, ако чуждестранните купувачи (от т.нар. неприятелски страни) не платят в рубли.

Говорителят на министерството на икономиката каза, че германските компании продължават да плащат за доставките на руски газ в евро.

Междувременно водещите германски икономически институти прогнозираха, че Германия ще изпадне в рецесия през 2023 г., ако заради войната в Украйна бъде наложено незабавно търговско ембарго върху руските газови доставки.

ЕС е разделен по въпроса за налагане на ембарго върху вноса на петрол, природен газ и въглища от Русия, като част от санкциите. Австрия, Германия, Румъния, България и други страни са силно зависими от вноса на газ, например и засега отказват да подкрепят крайната мярка. 

Преди два дни, на 11 април, когато се проведе заседание на външните министри на ЕС, дипломат номер 1 на Общността Жозеп Борел заяви, че налагането на ембарго над вноса на руски петрол и газ продължава да се обсъжда (същия ден решение не беше взето). Според Борел е по-вероятно първо да бъде ограничен или спрян вносът на петрол, защото е на четири пъти по-голяма стойност (което увеличава валутните приходи на Русия) и е по-лесно заменим. 

За природния газ Борел каза, че за държавите, които не ползват руско синьо гориво, е лесно да кажат, че могат и без него.