Най-големият офшорен производител на петрол и газ в Китай - държавната CNOOC Ltd. (China National Offshore Oil Corporation), се готви да прекрати дейността си във Великобритания, Канада и Съединените щати, поради опасения в Пекин, че активите могат да станат обект на западни санкции, съобщи Ройтерс (Reuters), като се позова на източници от бранша.

Търговските връзки между Китай и Запада отдавна са обтегнати заради проблемите със спазването на човешките права, а напрежението нарасна след нахлуването на Русия в Украйна, което Китай отказа да осъди, отбеляза агенцията.

Съединените щати заявиха миналата седмица, че Китай може да се сблъска с последствия, ако помогне на Русия да избегне западните санкции - финансови мерки, които ограничават достъпа на Москва до чуждестранна валута и усложняват обработката на международни плащания. 

Компаниите периодично извършват преглед на своите портфейли, но изходът, който CNOOC подготвя, идва по-малко от десетилетие, след като влезе в трите страни чрез придобиване на канадската Nexen за 15 милиарда долара. Сделката превърна китайския шампион във водещ глобален производител.

Активите, които включват дялове в големи находища в Северно море, Мексиканския залив и големи канадски проекти с нефтени (катранени) пясъци, произвеждат около 220 000 барела петролен еквивалент на ден (boed), пресметна Ройтерс.

Миналия месец агенцията съобщи, че CNOOC е наела Bank of America във връзка с подготовката за продажба на своите активи в Северно море, които включват дял в едно от най-големите находища в басейна.

Тъй като се стреми да напусне Запада, CNOOC се насочва към придобиване на нови активи в Латинска Америка и Африка, а също така проучва перспективите в Бразилия, Гвиана и Уганда, според източниците.