Президентът, съсобственик и основател на руския петролен гигант "Лукойл" Вагит Алекперов подаде оставка, съобщи компанията, цитирана от Франс прес и БТА. Това става седмица, след като милиардерът беше включен в списъка с руснаци, санкционирани от Великобритания.

Алекперов е решил също така да напусне съвета на директорите на втората по големина руска компания (след "Газпром"). "Лукойл" е листван на Лондонската фондова борса.

Вагит Алекперов е първият ръководител на компания с такъв ранг в сектора на течните горива, който подава оставка.

Частната компания призова в началото на март за бързо прекратяване на руската офанзива в Украйна, седмица след навлизането на руските войски в тази страна и когато Западът започна да приема поредица от санкции.

В справките на "Форбс" за актуалната стойност на нетните активи на милиардерите 71-годишният Алекперов е отбелязан със сума от $19,3 млрд.

САЩ вече приеха санкции срещу руския енергиен сектор, докато Европейският съюз, който е много по-зависим от руските течни изкопаеми горива, все още не е взел решение.

Много олигарси и високопоставени руски представители бяха включени в западните санкции, а активите им бяха замразени.

Санкциите срещу друг руски милиардер, Роман Абрамович, го принудиха да обяви за продажба футболния клуб "Челси", който придоби през 2003 г.

Още малко за Алекперов

Бивш работник на нефтена платформа в Каспийско море, Вагит Алекперов става заместник-министър, който наблюдава петролната индустрия в Съветския съюз, припомня "Форбс".

През 1991 г. взима три големи петролни находища, контролирани от министерството, и създава "Лукойл", превръщайки я в най-голямата независима петролна компания в Русия.

"Лукойл", от който Алекперов притежава около 30%, беше засегнат от санкциите на САЩ през септември 2014 г.

Алекперов притежава холандската корабостроителница Heesen Yachts, където през 2016 г. е построена неговата яхта Galactica Super Nova.

Смятан (съвсем доскоро) за сравнително независим, Алекперов дълго остана извън черните списъци, вероятно защото е разглеждан като противотежест на включения в тях шеф на държавната "Роснефт" Игор Сечин.