Европейският съюз все още не планира да въведе централизирани ограничения върху доставките на руски петрол, тъй като няколко държави-членки на ЕС обявиха, че ще блокират подобно решение, ако то бъде поставено на гласуване. Това заяви върховеният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, цитиран от Le Figaro.

Изданието отбелязва, че след забраната за доставки на руски въглища някои страни от ЕС, включително Полша и Франция, са за пълен отказ от руските енергийни източници, докато Германия, Австрия и Унгария са против това.

Според Борел в средносрочен план европейците ще трябва да се откажат по един или друг начин от руските енергоносители, тъй като това е цитирам: "най-важният етап от изграждането на автономия".

Сега Европейската комисия обмисля въвеждането на мита върху вноса на петрол, но само от определена сума.

Вчера средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) вчера се понижи до малко под 108 долара за барел. Котировките спаднаха до 107,97 долара срещу 110,52 долара във вторник. 

За определяне на цената на петрола на ОПЕК се използва т. нар. петролна кошница, включваща 13 сорта петрол за износ на страните членки на картела: Лек арабски (Саудитска Арабия), Басра лек (Ирак), Бони лек (Нигерия), Ес Сидер (Либия), Жирасол (Ангола), ирански тежък (Иран), Кувейт експорт (Кувейт), Мерей (Венецуела), Мурбан (ОАЕ), Сахаран бленд или "Сахарска смес" (Алжир), Раби лек (Габон), Джено (Конго) и Зафиро (Екваториална Гвинея).

Историческият максимум за "кошницата на ОПЕК" е цената от 140,73 долара за барел, отчетена на 3 юли 2008 г.

Цената на барел петрол се определя чрез извеждане на средна аритметична величина от котировките към момента на закриване на търговията с всички сортове от "кошницата на ОПЕК" предходния работен ден.