Директно облагане на печалбата на "Лукойл" не може да се случи. При положение, че печалбата отива в "Литаско", не виждам как България може да въведе без щети данък за компания, която е регистрирана в Швейцария. Това коментира пред Радио Варна икономистът Красен Станчев. Според него не може да бъде наложен данък на една компания в рамките на Европейския съюз, защото това е държавна помощ за всички останали и противоречи на правото на конкурентоспособност на ЕС.

Дори въвеждането на мито за износ (по-точно експортна такса - б.р.) би противоречало на европейското законодателство, обясни Станчев.

Икономистът каза и че е невъзможно преразпределение на свръхпечалбите при производството и търговията с петролни продукти. За него не е ясно защо досега не е направен задължителният достъп до инфраструктурата /складовата база/ на "Лукойл" от трети лица. Той пита и защо сегашното правителство продължи концесията на нефтения терминал "Росенец" за още 24 години, въпреки санкционния режим на ЕС срещу руските концесии.

"Руските компании са част от тези, които финансират войната, в този смисъл имаше достатъчно основания у нас да се предприемат мерки за по-нормална конкурентна среда."

Красен Станчев смята, че едно от добрите неща, които могат да се направят е да не се въвеждат допълнителни облекчения, а временните да се премахнат, визирайки отстъпката от 25 стотинки за литър. "Когато имаме конкурентна среда, цените сами ще паднат."

Със свой законопроект ГЕРБ предложи "Лукойл" да плаща по 1 лев във Фонда за сигурност на електроенергийната система за всеки продаден литър гориво, произведено от внесен от Русия нефт. Служебното правителство на свой ред вече подготви комплексни законови мерки, които минаха на Министерски съвет и още тази седмица ще бъдат внесени в Народното събрание. Предлага се изземане на свръхпечалбите не само на производителите на електричество, но и на горива, което засяга и "Лукойл".