Министрите на енергетиката и икономиката Росен Христов и Никола Стоянов обявиха началото на преговори с "Лукойл България" и "Лукойл Нефтохим" по горещата тема за цените на горивата. Двамата министри заявиха, че е проведена първа среща, преминала по думите им много конструктивно, инициатори на които са били двете министерства.

Обсъдени са цените на горивата и възможните мерки за тяхното понижаване за крайния потребител, каза министър Христов.

Росен Христов отбеляза, че на масата е бил сложен проект с мерки, изработен от Кризисния щаб по енергетика. Постигната е договореност за създаването на съвместна група, която ще започне работа от другата седмица и ще търси решения за трайно оптимизиране на цените на горивата. 

Енергийният министър изрази надежда за скорошно постигане на осезаеми резултати.

Никола Стоянов на свой ред отбеляза, че по темата се работи от първия ден на служебното правителство, подготвени са и чакат срещите в работната група.

Христов и Стоянов споделиха пред представителите на медиите колко важна е темата за горивата предвид повсеместно растящата инфлация. Подробности за започващите преговори с представителите на двете компании, за предложените от българска страна мерки обаче двамата министри не разкриха.

Министърът на енергетиката Росен Христов и министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов дадоха съвместно изявление в сградата на Министерството на енергетиката

Изненадващо или не часове по-рано ГЕРБ в лицето на лидера им Бойко Борисов и енергийният експерт и бивш министър Делян Добрев демонстрираха пред журналисти схема, с която швейцарската компания на "Лукойл" - "Литаско", купува евтин руски петрол, преработва го на ишлеме в "Лукойл Нефтохим" и продава нефтопродуктите на търговските обекти на дребно на висока цена. От партията предложиха и варианти как да се преодолее схемата, при която губещ е потребителят.