Регулаторът на какаото на Кот д'Ивоар започна вчера да разпространява електронни карти на производителите на какао, за да им помогне да проследят зърната от плантациите до експортните пристанища и да им осигурят гарантирана цена за продукцията, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Проектът е част от отговора на плановете на Европейския съюз до 2024 г. да забрани вноса на стоки и продукти, свързани с обезлесяването и нарушаването на правата.

Кот д'Ивоар, най-големият производител на какао в света, беше критикуван през годините за използването на хиляди деца, работещи във ферми, и за унищожаването на големи площи от гори и национални паркове, за да разшири производството.

Властите по-рано казаха, че се заемат с проблема с детския труд и признаха, че земеделието унищожава горите.

През 2019 г. Съветът за кафе и какао (CCC) поръча проучване за установяване на броя на производителите на какао и къде работят. Той регистрира 995 000 фермери и установи, че 15 процента от насажденията са в защитени горски територии.

Новата картова система, която ще започне да работи в началото на следващия какаов сезон на 1 октомври, ще позволи на Съвета да отхвърли незаконно отглежданите какаови зърна и да ги проследи от плантациите до пристанищата на Абиджан и Сан Педро.

"Европейският съюз гласува нов закон, който ще бъде приложен скоро, и това ни тласка да разработим система за проследяване и сертифициране", каза ръководителят на CCC Ив Брахима Коне пред стотици производители на какао, дошли да вземат картите си в северния град Агбовил.

Картите също така са интегрирани със система за електронно плащане и портфейл, които ще позволят на фермерите да получат гарантираната цена от 900 централноафрикански франка (2,70 лева) за кг зърна.

"За първи път имам банкова карта, която мога да използвам за теглене на пари в брой. Никога не съм имал банкова сметка и съм щастлив, защото сега мога да продавам какаото си на гарантираната цена", коментира Жан Доминик Буа, който се занимава с ферми извън Агбовил.

Съветът за кафе и какао вече е раздал 100 000 карти след пилотен проект през април миналата година. Той има за цел да разпространява около 50 000 карти на месец до края на текущия сезон.