Възстановяването на руската икономика ще отнеме повече време от очакваното по-рано. Това се посочва в доклад за парично-кредитната политика на Руската централна банка (РЦБ), публикуан днес и цитиран от ТАСС и БТА.

"Спадът на брутния вътрешен продукт (БВП) през 2022 г. ще бъде по-малък, но възстановяването ще отнеме повече време от очакваното по-рано", посочват авторите на доклада.

РЦП подобри базовата си прогнозата си за руския БВП през 2022 г. до свиване от 3-3,5 на сто спрямо очакваните преди 4-6 на сто. За третото тримесечие конкретно се очаква свиване от 4 на сто на годишна основа, а през четвъртото - около 7,1 на сто.

Влиянието на шоковете от страна на предлагането вероятно могат да се окажат по-продължителни във времето - за 2023 г. се очаква свиване на руската икономика с 1-4 процента, като нарастването през четвъртото тримесечие на идната година ще бъде по-малко от очакваното по-рано. За 2024-2025 г. прогнозираният растеж на БВП е 1,5-2,5 процента, се посочва в доклада.

Междувременно председателят на Европейския съвет Шарл Мишел е поискал от шефката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да представи "възможно най-скоро" законодателство за въвеждане на пределни цени на природния газ. Това съобщи сп. "Политико", позовавайки се на писмо от Мишел до Фон дер Лайен, до което медията е получила достъп.

В писмото, изпратено на 7 ноември, председателят на Европейския съвет е призовавал Комисията да представи в срок "временен ценови коридор за трансакциите с природен газ", за да могат министрите на енергетиката на 27-те страните членки да го обсъдят на Съвета "Енергетика ", планиран за 24 ноември. Също така Мишел очаква от ЕК да "сподели очаквания график" за довършване на работа по темата.

Вчера Еврокомисията е заявила обаче пред представители на страните членки, че ценовият таван на газа е рисковано, почти неосъществимо начинание, и не се препоръчва, са съобщили трима представители на страни от ЕС.

Двама от националните представители са казали пред Ройтерс, че не е възможно да се въведе таван за цената на газа, който в същото време да не засегне дългосрочните договори или сигурността на доставките.

Противно на това Мишел посочва в писмото си, че държавни и правителствени ръководители изрично са поискали въвеждането на подобна мярка на срещата на върха на Европейския съвет, проведена в края на миналия месец.

"В заключенията, одобрени съвместно от 27-те лидери, взехме решение за съставяне на ясна рамка за по-нататъшни действия. По-специално, параграф 18 идентифицира (...) кои конкретни решения сега трябва да бъдат взети спешно - включително временен ценови коридор за трансакции, свързани с природния газ", пише още в писмото, според което "министрите на енергетиката (на ЕС) се събраха на 25 октомври, за да постигнат напредък по тази рамка. Въпреки това, за да се постигне допълнителен напредък и резултати, законодателните предложения трябва да бъдат незабавно внесени от Комисията, за да допълнят пакета от 18 октомври".

"Европейският съвет продължава да се занимава с този въпрос и ще даде допълнителен тласък на процеса, ако е необходимо", гласи още писмото до Фон дер Лайен.