Таван на цената на газа ще доведе до прекратяване на договорите за доставка към европейските страни. За това предупреди шефът на "Газпром" Алексей Милер в телевизионно интервю за канала "Россия 1", съобщава ТАСС.

Таван на цената на газа нарушава условията на действащите договори, посочи той като основание.

"Вие знаете, че ние се ръководим от договорите, които са подписани. Такова едностранно решение вече е нарушаване на съществени условия по договора, което води след себе си и прекратяване на доставките", заяви Милер.

Преди Милер за това предупреди руският президент Владимир Путин, а именно - че Русия ще спре да доставя енергоносители на страни, които наложат таван на цените и не тя е виновна за енергийната крииза на Стария континент.

За това Европейската комисия да въведе таван за цената на вноса на газ, настояха на 25 септември 15 от страните в ЕС. Тогава против въвеждането на ценовото ограничение бяха Германия, Дания и Нидерландия с довода, че това ще нанесе щети върху усилията да се удържи енергийната криза в Европа. Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен пък подчерта нуждата да се въведе такъв таван само за руското синьо гориво.

ЕК все още не е решила дали ще предложи въвеждането на таван на цената на природния газ, внасян в ЕС. До такова решение не се стигна и след приключилата в сряда в Прага поредна среща на енергийните министри.

Очаква се в началото на следващата седмица Урсула фон дер Лайен да предложи още енергийни мерки за ограничаване на цените, но още не е ясно дали цената на газа ще бъде включена.