Датската енергийна агенция издаде на консорциума "Норд стрийм 2" (Nord Stream 2 AG) разрешително за експлоатация на "Северен поток-2" в шелфа на страната при съблюдаване на някои условия за безопасност на експлоатацията на газопровода, се казва в съобщение на регулатора, цитирано от ТАСС.

Пускането в експлоатация на съоръжението може да стане ако поне една от линиите на тръбопровода е преминала изпитание, верификация и са изпълнени всички условия в разрешителното.

Заявлението за това разрешително беше подадено от "Норд стрийм 2" на 18 ноември 2019 година.

Докладът отбелязва, че условията, посочени в разрешението на регулатора за изграждането на "Северен поток 2" от 30 октомври 2019 г., остават в сила, доколкото те все още не са изпълнени.

"Норд стрийм 2" получи всички необходими разрешителни за експлоатация от страните, през чиито териториални води минава газопроводът. В момента компанията обмисля различни варианти за възобновяване на полагането на тръбите в датски води, съобщиха от пресслужбата на оператора пред ТАСС.

Разрешението определя редица условия, които трябва да бъдат изпълнени преди пускането на газопровода и през целия период на експлоатацията му. "В други страни, като Швеция и Финландия, разрешителните за строеж вече включват разрешителни за експлоатация", обясниха от компанията.

"Продължаваме да обмисляме различни варианти за възобновяване на полагането на тръбите в Дания и ще съобщим плановете си своевременно", добавиха от "Норд стрийм 2".

Проектът "Северен поток 2" предвижда изграждането на два тръбопровода с общ капацитет 55 милиарда кубически метра на година от Русия през Балтийско море до Германия. Към днешна дата "Северен поток 2" е завършен на 93%. Спирането на проекта се дължи на факта, че в края на декември 2019 г., поради санкциите на САЩ, швейцарската компания "Олсийс" (Allseas) спря работата по изграждането на газопровода и отне корабите му.

Трасето на "Северен поток 2" - от руския бряг през Балтийско море до Германия

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photo

На 4 юни републиканците внесоха в Сената на Конгреса на Съединените щати законопроект за разширяване на санкциите по газопровода "Северен поток 2". Както отбелязва пресслужбата на един от авторите на инициативата, документът "изяснява и разширява санкциите в рамките на закона за осигуряване на енергийната сигурност в Европа" и е насочен към блокиране на газопровода. В Германия и Европейската комисия плановете за разширяване на мерките срещу проекта бяха остро критикувани. Берлин и Брюксел смятат, че екстериториалните санкции нарушават международното право.