В речта си за състоянието на съюза, която произнесе по-рано днес пред Европейския парламент, председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен заяви, че случилото се с Алексей Навални се вписва в една "система на действие от страна на Русия на световната сцена".

"Тази система не се променя и никакъв газопровод няма да я промени", каза фон дер Лайен, цитирана от ТАСС, имайки предвид проектът за газопровод от Русия до Германия"Северен поток-2".

Председателят на ЕК даде да се разбере, че предполагаемото покушение срещу руския опозиционер няма да остане без отговор от страна на Европейския съюз.

"Привържениците в ЕС на развиването на по-тесни отношения с Русия трябва да помнят, че отравянето на Алексей Навални с химично вещество не е единичен случай", изтъкна председателят на ЕК. Тя даде за пример руските действия в Грузия и Украйна, както и отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия с подобен нервнопаралитичен агент в Солсбъри, Великобритания.

В същото време говорителят на германското правителство Улрике Демер заяви, че въпросът за доизграждането на газопровода "Северен поток-2" ще зависи от действията на Русия по случая с Алексей Навални.

Нямаме нова позиция по проекта. Ще се консултираме с партньорите от ЕС и НАТО за съразмерна обща реакция и ще вземем решение според руските изявления, отбеляза Демер.

Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин, призова от своя страна западните държави да не политизират ситуацията около проекта "Северен поток-2", предаде ТАСС.

"Що се отнася до споменаването на газопровода, то сигурно трябва да спрем да го споменаваме в контекста на каквато и да било политизация. Това е търговски проект, който е в интерес както на Русия, така и на страните от Европейския съюз, на първо място за Германия", каза Песков пред журналисти. Думите му са в коментар на изявление на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен във връзка със ситуацията около предполагаемото отравяне на руския опозиционер Алексей Навални.

Русия категорично не приема подобно твърдение, каза говорителят на Кремъл и призова за "разследване и изясняване" на случилото се с Навални. "За напредъка на това разследване (и за) изясняване на обстоятелствата и причините е необходимо сътрудничество с Германия. Русия се стреми към такова сътрудничество, но засега не среща взаимност", заяви той.

Песков определи думите на Фон дер Лайен за руска "система на действие" като израз на предубеденост. Това е, "съзнателно или несъзнателно, неразбиране на реалността", каквото бе проявено във връзка с "берлинския пациент", каза в заключение говорителят на Кремъл.