Датският премиер Мете Фредериксен подкрепи започването на нови дискусии за съдбата на газопровода "Северен поток-2", предадоха ТАСС и Франс прес.

На 6 юли 2019 г. Дания стана последната от страните, през чиято акватория трябва да премине съоръжението, която даде разрешение за строителството му. Проектът вече е изпълнен на 93 процента и недостроеният участък минава през датски води.

"Считам това за положително, тъй като през цялото време бях против "Северен поток-2", е казала Фредериксен пред датското национално радио, коментирайки призивите на германски политици за спиране на проекта заради ситуацията с руския опозиционер Алексей Навални.

Не мисля, че трябва да се правим зависими от руския газ. Би било добре, ако можем да започнем нова дискусия по темата, е допълнила министър-председателката, посочва радиото на сайта си.

Газопроводът трябва да пренася синьо гориво от руските находища до германския пазар, минавайки през изключителната икономическа зона и териториалните води на Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.