Бъдещето на автомобилостроенето е в електрическите коли, в момента Китай е начело в надпреварата, но няма да я спечели, заяви президентът Джо Байдън в завода на Форд (Ford) в Диърборн, щата Мичиган. Байдън изтъкна по-специално преднината на втората световна икономика в производството на батерии за електромобили.

"Единственият въпрос е дали ще произвеждаме тези коли и батериите за тях тук в САЩ или ще зависим от други страни", допълни американският държавен глава, цитиран от Франс прес и БТА.

Байдън посети Мичиган, за да популяризира плана си за мащабни инвестиции в инфраструктурите. Този План за американска заетост (American Jobs Plan) на стойност около 2 трилиона долара на този етап е само предложение, което трябва да се гласува от Конгреса, където демократите имат слабо мнозинство.

Текстът предвижда множество стимули в подкрепа на пазара за електрически превозни средства, включително изграждането на национална мрежа от 500 000 станции за зареждане до 2030 година, както и 20 процента от прочутите жълти училищни автобуси да станат електрически.

В завода в Мичиган Байдън лично кара новия електромобил Форд Еф-150 Лайтнинг (Ford F-150 Lightning), който ще бъде представен официално днес по-късно. Очакват се продажбите му в САЩ да започнат през първата половина на 2022 година, уточнява ТАСС.

След атентата срещу Дж. Ф. Кенеди през 1963 година Сикрет сървис забрани на американските президенти да шофират по обществените пътища, дори след края на мандата им, припомня АФП. Сигурно затова Джо Байдън беше широко усмихнат на волана на новия електрически пикап на Форд в Диърборн.

"Тази кола върви много бързо", каза Байдън, преди да натисне педала докрай на тестовото трасе. Според президента автомобилът ускорява от 0 до 100 км/ч за около 4,4 секунди.