Полската компания за рециклиране Elemental Holding ще построи съоръжение на стойност 182 милиона евро за преработка на батерии от електромобили и други метали. Проектът ще бъде подкрепен от Европейската комисия и от ЕБВР, съобщава Balkan Green Energy News.

Електрическите превозни средства са основното решение за намаляване на емисиите на CO2 в транспорта, както и на замърсяването на въздуха, но тяхното разширяване ще доведе до друг проблем - камари от използвани батерии. Освен това, рециклирането може да намали нуждата от извличане на минерали и производство на суровини. По света фабриките за рециклиране не са много, тъй като броят на електромобилите все още е сравнително малък.

Според специализираният сайт Autoweek, все повече компании и производители на автомобили правят планове за рециклиране, за да спестят разходи. Например германският производител на автомобили Volkswagen наскоро откри пилотен завод в Залцгитер, докато канадската компания Li-Cycle разработва проект за най-големия завод за рециклиране на батерии в Северна Америка.

Полската компания Elemental Holding събира и рециклира метали от платинена група и друго електрическо оборудване. Тя работи в Полша, други европейски страни, Близкия изток и САЩ. Според Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), заводът в Полша ще произвежда вторични метали и други материали, които могат да бъдат използвани повторно като суровини за нови батерии или други приложения, предоставяйки важна услуга във веригата за стойността на литиево-йонните батерии.

3е-news.net