Капацитетът на Трансанадолския газопровод (TANAP), по който се пренася природен газ от Азербайджан до Турция и по-нататък към Европа, е увеличен, като тази година се очаква по тръбата да бъдат изнесени 22,2 млрд. куб. м синьо гориво, съобщи пред Анадолската агенция Решад Мамадов, посланик на Азербайджан в Анкара, предаде БТА.

От това количество газ 10,2 млрд. куб. м са предназначени за Турция, а 12 млрд. куб. м - за Европа.

Мамадов подчерта успешното свързване на Каспийско море с Турция чрез присъединяването на TANAP, който започна да функционира на 12 юни 2018 г., към газопровода Баку-Тбилиси-Ерзурум. Това свързване, по думите му, е укрепило енергийната сигурност на Турция и е улеснило продажбите на азербайджански газ на международните пазари.

Като отбеляза, че общата инвестиционна стойност на газопроводите Баку-Тбилиси-Ерзурум, TANAP и Трансадриатическия газопровод (TAP), простиращ се от Азербайджан до Италия, възлиза на 40 млрд. долара, Мамадов заяви, че TANAP е една от най-стратегическите стъпки, предприети досега, за да се увеличи разнообразието на ресурсите на Европа и Турция в областта на природния газ.

Според посланика от началото на експлоатацията на TANAP са транспортирани общо 46 млрд. куб. м газ, от които 22 млрд. куб. м са доставени в Турция и 24 млрд. куб. м - в Европа.

Според доклад за пазара на природен газ през 2022 г. на турския регулаторен орган за енергийния пазар (EPDK) доставките на газ от Азербайджан за Турция възлизат на 8,7 млрд. куб. м през 2022 г. Увеличаването на доставките на газ до 10,2 млрд. куб. м през тази година означава увеличение с приблизително 1,5 млрд. куб. м на годишна база, отбелязва електронното издание "Дейли сабах".

Мамадов също така подчерта важността на намеренията за удвояване на преносния капацитет на TANAP от сегашните 16 млрд. куб. м, което според него ще допринесе значително за стремежа на Турция да се превърне във водещ "газов хъб".

"Увеличаването на капацитета до 32 млрд. куб. м ще позволи по този газопровод да се изпраща газ както от Азербайджан, така и от различни други държави към европейските страни. Това ще увеличи ролята на Азербайджан и на Турция в енергийната сигурност на Европа", изтъкна той.

Според Мамадов с проекта TANAP Турция е престанала да бъде енергиен коридор между Изтока и Запада и е достигнала нивото на "енергиен хъб".