В края на април (25-26 април) в София се очаква да бъде подписано мащабно споразумение между няколко държави за разширяване на газовата инфраструктура: Азербайджан, Турция, България, Румъния, Унгария, Словакия. Това ще даде възможност за доставка на газ от Азербайджан през България към Централна Европа, обяви служебният министър на енергетиката Росен Христов при посещението си в турския терминал "Мармара Ереглиси Ел Ен Джи" (Marmara Ereglisi LNG). На терминала беше посрещнат първият танкер с втечнен природен газ, съгласно сключеното споразумение между "Булгаргаз" ЕАД и турската компания "Боташ".

Росен Христов каза, че споразумението ще даде възможност на страната ни да доставя втечнен газ от американски и европейски източници отново до Централна Европа.

"Това споразумение е с европейско значение. Разбира се, паралелно с това продължаваме и сътрудничеството си с турската страна, съгласно споразумението, което имаме", каза енергийният министър, цитиран от БТА.

Преди месец Христов каза, че България ще представи предложение за развитие на газовата инфраструктура в държавите от Югоизточна и Централна Европа. Част от това предложение е проектът за разширяване на газопреносната мрежа на България, Румъния, Унгария и Словакия, което ще позволи газ от Азербайджан да бъде доставен до Централна Европа. В рамките на година две след тези проучвания ще можем да обезпечим енергийната сигурност на региона и доставките на газ, каза Христов пред БНР на 26 март.

Азербайджанският министър на енергетиката Парвиз Шахбазов каза във вторник, 11 април, че Азербайджан е изнесъл 6,5 милиарда кубични метра природен газ през първите три месеца на годината, като 2,9 млрд. куб. метра от това синьо гориво е експортирано в Европа. 

"През периода януари-март 2023 г. износът на газ от Азербайджан възлиза на 6,5 млрд. куб. метра, с 11,2 на сто повече в сравнение със същия период на миналата година. От това количество 2,9 млрд. куб. метра (45 на сто от общия износ) са доставени за Европа, 2,7 млрд. куб. метра (41 на сто) - за Турция и 0,9 млрд. куб. метра (14 на сто) - за Грузия", написа министър Шахбазов в социалната мрежа "Туитър" (Twitter), цитиран от ТАСС.

В Европа азерски природен газ (засега) купуват България, Румъния, Гърция и Италия.

Азербайджан започна на 31 декември 2020 г. да доставя природен газ на свои клиенти в Европа по Трансадриатическия газопровод (Trans Adriatic pipeline - TAP), който е важна част от Южния газов коридор (ЮГК), отбелязва ТАСС.

Планира се през тази година азиатската страна да изнесе общо 24,5 млрд. куб. метра природен газ, сред които 12 млрд. куб. метра за Европа.