Ето какво споделя човек, който е бил учител и ментор на ученици, които постигат впечатляващи резултати:

"Преди 3 години влязох в класната стая на най-елитното училище в България, от което ученици директно влизат в Харвард и Оксфорд. Нещата, които правех там бяха свързани с кариерно ориентиране, не просто с преподаване. Според мен това са неща, през които всеки човек трябва да мине, за да се научи сам да открива и изпълва със смисъл дните си. Беше онова време, в което двама учители се срещат с около 14 деца и им помагат да разкрият и реализират мечтите си. Беше 21 декември и щяхме да говорим за равносметка и цели за новата година. Предишната година някой друг беше работил с тази група по същата тема. "Целите са най-скучното и тъпо нещо на света." - каза един младеж от Барселона.."

Много младежи мразят да си поставят цели, защото после забравят за тях или се чувстват в капан от очакванията си. Така целите се превръщат в част от "задължителната програма" и ако не ги изпълниш, значи си загубеняк. Всъщност целите са мъка и за много хора от бизнеса, а заедно с това са тема на хиляди книги, бизнес и мотивационни речи.

Защо си го причиняваме?

Смисълът и ценността на целите не е в това да опишат точно бъдещето, а да променят начина, по който възприемаш реалността днес. Да променят фокуса ти. Фокусът е най-скъпото умение на 21ви век. Фокусът е решаващият фактор за богатство и щастие. Как да го имаме и поддържаме?

Именно тук идват на помощ целите. Когато се фокусираш върху нещо, мозъкът ти филтрира от заобикалящата те информация точно това, което ти трябва. Например когато реших да продавам апартамента си, открих че познавам най-добрите агенти на недвижими имоти във Фейсбук. Получих три предложения от хора, които купуват имоти в района. Попаднах на най-добрите статии на тема имоти. Защо? Защото имах цел и цялото ми внимание беше насочено натам.

Помисли и за друго. Колко успяваш да свършиш през деня? Аз се старая да чета по две книги на седмица, пиша по няколко статии и водя толкова проекти, че никой наоколо не може да повярва. Заедно с това понякога имам време за партита и спа.

Всичко това, защото имам цели.

Какво правят целите:

 • Дават ти фокус.
 • Помагат ти да организираш деня си - къде да влагаш време и енергия.
 • Помагат да подредиш задачите - кое е спешно и кое е важно.
 • Дават ти хъс - нищо по-приятно от усещането, че си постигнал целта си.

Как да формулираш целите си?

Можеш да формулираш цели, като си отговориш на всеки един от тези въпроси, последователно:

 1. Кое е най- важното нещо за мен в следващите 3 месеца (да си избера университет, да взема сертификат по френски, да направя хореография)
 2. Как изглежда моята цел, постигната:
 • Какво виждам? Какво чувам?
 • Как се чувствам?
 • Какъв е резултатът?
 • Какво ми дава това?
 1. Кога ще съм я постигнал - добре е да има конкретен ден.
 2. С какво разполагам вече - какво съм направил и какви ресурси имам?
 3. Какво ми липсва, за да постигна целта?
 4. Кое ще е най-голямото предизвикателство?
 5. Кой може да ми помогне?

 Мозъкът ни функционира така, че колкото повече информация има за дадена задача, проект, цел, включително какво може да се обърка, толкова по-лесно я постига.

 Как да използваш целите си?

 Целта ти е отговорът на всеки един от тези въпроси:

 • Какво да направя първо? - Онова, което ме доближава до целта.
 • На какво да посветя повече време? - На това, което води към целта ми.
 • На какво да кажа "не"? - Онова, което изобщо не е свързано с целта ми. Изключение правят неизбежните дейности, с които се поддържаме (миене на зъби например).
 • Какви умения да развивам? - Свързани с целите.

Заедно с целите има и още един ключ към успеха -да проследяваш прогреса си и така да се мотивираш още повече. "Гениалността е в простотата.", казва Айнщайн.

Ами ако не постигна целта си?

Това е въпрос за 1 милион долара, наистина. Целта на целите е да ти дадат фокус и да ти помогнат да се придвижиш в посока, в която искаш. Ако не постигнеш целта има 3 важни въпроса:

 • До колко тази цел е настина важна за мен? Ако отговорът е "Важна е", тогава може да преминеш към следващите въпроси. Ако отговорът е "Не е важна", тогава може би е добре да помислиш коя цел е достатъчно важна, че да я постигна.
 • Коя е основната причина да не постигна целта?
 • Какво мога да направя в следващите 6 седмици, за да отстраня тази причина?

Тъкмо по поставяне на цели и умението да ги следваме като оценяваме прогреса си работим във втората част на иновативната програма за кариерно ориентиране и предприемачество Career rEvolution. Освен поставяне на цели, там можеш да научиш още за управление на задачи, как да мислиш, така че да успяваш, кои индустрии са печеливши и как да се възползваш от това, независимо дали имаш интерес или талант в тях.