Вече 15 години Международна фондация "Св. Св. Кирил и Методий" реализира една благородна инициатива, адресирана към отлични студенти у нас, които имат нужда от социална подкрепа. По волята на дарители от САЩ (семейство Нели и Робърт Гипсън) всяка есен се връчват 100 стипендии "Нели и Робърт Гипсън".

На 21 ноември Робърт Гипсън ще получи наградата "Най-голям частен дарител за 2019 г.", която ще му бъде връчена лично от президента Румен Радев. Ден по-късно, на 22 ноември, в Университетския театър "Алма Алтер" от 11 часа ще се състои официалната церемония по връчване на 75 стипендии от по 2000 лв. годишно, които са спечелени от наши младежи през изминалите години.

Грамотите и паричното измерение ще бъдат връчени на студенти от 2-и, 3-и и 4-и курс. Когато един студент е спечелил тази чест в първи курс, той я запазва до края на следването си, тъй като стипендиите "Гипсън" са в размер на 8000 лв. за цялото обучение в бакалавърска степен, а за специалностите "Право" и "Медицина" дарителите осигуряват средства за пълния курс на обучение, който е съответно 5 и 6 години.

Тазгодишните първокурсници все още могат да подадат документите си до 25 ноември за 25 стипендии за учебната 2019-2020 г. Няма ограничение за специалности, но кандидатите трябва да са приети като "Държавна поръчка" в университети на територията на България.

Инициативата е уникална проява на гражданското общество и като цяло е адресирана към социалната сфера, но от друга страна е насочена към развитието на потенциала на младите хора чрез образование.

Броят на връчените досега стипендии е повече от 1300. Общата сума, предоставена от дарителите до края на изминалата учебна година, е 2 104 734 лева.

Като студент Робърт Гипсън е получил подкрепата на частни дарители и никога не забравя значението на този жест и днес той подкрепя млади хора в тяхното развитие. Двамата със съпругата му, Нели Лозанова, се обърнаха към Фондация Св. Св. Кирил и Методий", която стои в основата на организацията на програмата.

Връчването на стипендиите традиционно се провежда с участието на ректори на наши университети, представители на президентството, кмета на София, представители на Министерството на образованието и науката и Регионални инспекторати по образование.

Пълна информация за условията, на които трябва да отговарят кандидатите за стипендията, може да се намери на официалния сайт на Международната фондация "Св. св. Кирил Методий"