На този етап заведенията се отказват от идеята за масово протестно отваряне (планирано от 1 февруари). Това съобщи председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов пред БТВ. По думите му, тъй като здравният министър "се е заял с тях" и ако направят това и броят на заразените се увеличи, те ще бъдат посочени като виновници.

"На протеста имаме икономически искания - да бъдат изплатени обезщетения на служителите и на бизнеса и да работим. Дистанцираме се от всякакви партии и политици. Вчера обсъдихме как ще протече протестът със СДВР, така че се надяваме да бъдем чути", каза Алибегов. Националният протест на бранша е планиран за утре (27 януари).

Той каза, че бизнесът все още не е започнал да взима помощ, като тя се очаква да тръгне тази седмица.    

"Директни помощи за бизнеса не са получени освен тези по мярката 80/20 за заетост на персонала. Вече осми месец чакаме изплащането да започне. Ситуацията е много зле и сме на ръба. Затова смятам, че на протеста ще се съберат много хора", каза още той. "Наясно сме, че дори да ни пуснат на 50% капацитет, повече от 25% заетост няма да имаме. Но е добре да завъртим малко по малко колелото. Февруари по принцип е много тежък месец и можеше да се ползва за адаптация", на мнение е той.

Около 30% от заведенията са фалирали

и въобще няма да отворят, а с всеки изминал месец този процент се увеличава, обясни още Ричард Алибегов.

Припомняме, че Асоциацията заедно със Сдружението на заведенията в България поискаха оставката на здравния министър, защото по думите им "води война" с тях.