С предложените промени в Кодекса за застраховане цената на застраховката Гражданска отговорност за автомобили може да се покачи трикратно и да стигне 1000 лева, каза в Националния пресклуб на Светла Несторова, председател на УС на Асоциацията на българските застрахователи.

Причината е решение на Върховния касационен съд от лятото, с което се разширява кръгът на хората, които могат да получат обезщетение, уточни тя.

По думите й застрахователите трябва да съберат още между 800 милиона и 1.3 млрд. лева за да покрият претенции за щети от последните пет години, каза Несторова.

Разчетената цена на "Гражданската отговорност" заплашва да достигне 1000 лева, тоест да надхвърли трикратно увеличение на застраховката, алармират от Асоциацията. В момента 330 лева е средната цена на застраховките.

"На практика ще бъдат засегнати всички домакинства в страната, тъй като по последни данни у нас има над 3 млн. автомобила", посочи председателят на Асоциацията на българските застрахователи.

В момента средния брой на лица, които получават обезщетение е 2,5 души. Ако предположим, че с новите правила ще дойдат още 2,5 души, които имат право на обезщетение, това означава двоен скок и на обезщетенията. Застрахователите трябва да съберат още между 800 милиона и 1,3 млрд. лева за да покрият претенции за щети от последните пет години", настоя Несторова.

Вече има нови съдебни дела по стари случаи с нови ищци, посочиха още от Асоциацията.

"Първото решение на съда е в полза на непълнолетно братче, и съдът е присъдил 50 000 лева", посочи Несторова.

"Обезщетението за неимуществени вреди би трябвало да бъде само част от обезщетението по Гражданска отговорност по ПТП. Би следвало основна роля да имат имуществените вреди - медицинските разходи, загуба на трудоспособност и от това невъзможност за поемане на грижи за деца", изтъкна Светла Несторова.

Тя отбеляза, че в Европа фокусът на обезщетенията е насочен към възстановяване на ранените. А у нас застрахователите се притесняват, че методите, по който се установява съжителство, са неточни.

"Стигаме до абсурдите майки да бъдат разпитвани от психолог колко точно са обичали детето си, за да може да се прецени размера на обезщетението", подчерта Несторова.

Друг проблем е, че голяма част от изплатените суми не достигат до обезщетените лица, а отиват в джоба на адвокати.

"Щетимостта е основен фактор, който влияе на цената на Гражданската. У нас имаме едни от най-ниските цени в ЕС, а за сметка на това имаме почти двойно жертви", посочи Несторова и поясни, че това оказва натиск върху застрахователната индустрия. От асоциацията посочиха, че цената на застраховката Гражданска отговорност е свързана с много катастрофи в страната. Докато в ЕС смъртността от пътни произшествия е 49 на един милион души, у нас тя е 96.

"Обратно на тиражираните послания: нямаме интерес от непосилна гражданска отговорност. Асоциацията няма интерес от социална криза и главоломно увеличаване на цената, заяви тя.

На много места в Европа действително има професионални методики, по които да се изплатят обезщетенията по начин, който адекватно се посрещат медицинските разходи и други последващи на пострадалите ПТП-та.

От Асоциацията отново призоваха за въвеждане на системата бонус-малус, както и на по-фина методика за определяне размера на обезщетенията.

Според Несторова системата бонус-малус няма да промени съдебната практика и няма да промени нищо друго, освен изходната цена. Въпреки това застрахователите се надяват системата да промени поведението на водачите на пътя.

"Методиката на изплащане на обезщетения ще засегне не само автомобилистите, а всички процеси. Най-вероятно решението на ВКС е било с добри намерения. Но е уморително да се срещаш със съдебни решения, които не отразяват икономическите последствия и въздействията върху обществото", изтъкна председателят на УС на Асоциацията на българските застрахователи.

Застрахователите за предложението на Менда Стоянова

От асоциацията посочват, че лимитът от 20 000 лева, който председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова внесе в петък, трябва да е само временен. Текстът за промени в Кодекса за застраховането е предложен от Стоянова, но е подготвен съвместно с Министерството на финансите, Комисията за финансов надзор, Асоциацията на застрахователите в България и други експерти, посочи Несторова.

Предложените от Менда Стоянова лимити в обезщетенията ще важат, докато се изработи методиката, което вероятно ще продължи поне 6 месеца. Обезщетенията ще се изместят от неимуществени към имуществени щети и ще се изплащат реално на близките на пострадалите и на техните близки, уточниха от АЗБ.