Поне 10 процента скок в цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" през следващите месеци. Това предвиждат от Асоциацията на пострадалите при катастрофи, цитирана от "Канал 3". Причината за оскъпяването на полицата според тях е липсата на минимален праг при този вид застраховки.

Премахването преди години на минималния праг в цената на "Гражданската отговорност" у нас, както и случаят с фалита на кипърският застраховател "Олимпик", пораждат условия за услугата, алармират експертите.

"Може би едно поскъпване от поне 10 процента ще се наблюдава през близките няколко месеца. Трябва да се пресметне много точно каква е необходимата сума, каква е разликата в събираните суми и изплатените, за да може да се покриват. Защото иначе рискуваме да има втори "Олимпик", обяви Илия Тодоров от Асоциация на пострадалите при катастрофи.

Според него вариантите за получаване на обезщетения за ужилените при фалита на "Олимпик" българи са три.

"Може би най-лесно би било, ако комуникацията става през тях. Т.е. всички желаещи да получат някакво обезщетение, да могат да подадат документите си в България, в българския гаранционен фонд, на български и съответно всички административни проблеми, преводи и т.н. - те да се извършват служебно и съответно комуникацията се извършва с кипърския гаранционен фонд", допълни Тодоров.

Още по-заплетена се оказва ситуацията при водачите, направили застраховка в кипърското дружество, и участвали в тежка катастрофа. Тогава освен до изясняване на ситуацията между българската и кипърската държава, допълнително се чака и решението на съда. Такава е ситуацията с трагедията на магистрала "Тракия", когато загинаха 6 души след катастрофа между пътнически автобус и лек автомобил. Оказа се, че колата е застрахована при фалиралото кипърско дружество.

"Ако се окаже, че виновен за ПТП-то е автобусът, тогава казус няма. Ако обаче се окаже, че лекият автомобил е виновен, както първоначално се твърдеше, тогава действително ще получат обезщетения близките на загиналите и пострадалите, но те ще се забавят доста", каза още експертът.

Припомняме, че 200 000 наши сънародници бяха ужилени след фалита на Олимпик. Все още няма яснота от къде ще дойдат парите - дали от българския гаранционен фонд или от кипърския. Ясно е, че всички, ощетени ще трябва да подадат официално искане, заверено от кипърското посолство.