Китайското правителство обвини днес Великобритания, че заговорничи със САЩ да пречат на китайските компании, след като Лондон забрани на технологичния гигант Хуавей (Huawei) да участва в изграждането на британската мобилна мрежа от пето поколение (5G), предаде Асошиейтед прес.

Вчера британското правителство обяви, че Хуавей няма да бъде допусната да участва в изграждането на мрежата, тъй като американските санкции правят невъзможно да се гарантира безопасността на китайското оборудване, допълва БТА.

"Без всякакво конкретно доказателство Обединеното кралство пое неоправдани рискове като извинение и съдейства на САЩ да дискриминират, възпрепятстват и изключват китайските компании", каза днес говорителката на китайското министерство на външните работи Хуа Чунин.

Вашингтон обвинява Хуавей, че представлява опасност за сигурността - нещо, което компанията отрича. Правителството на американския президент Доналд Тръмп лобира пред европейските и други съюзници да избягват най-големия производител на оборудване за телефонни и интернет компании, които осъвременяват телекомуникационните си мрежи, отбелязва АП.

Говорителката на китайското външно министерство заяви, че Китай се противопоставя остро на решението на Великобритания и че то произтича от политизирането на търговските и технологични въпроси, а не е свързано с националната сигурност.

Китай ще вземе всички необходими мерки, за да защити своите интереси, подчерта тя, цитирана от Ройтерс.